Egy vezető svéd kórház többé nem kezel pubertásblokkolókkal és nemi hormonokkal gyerekeket

A svéd Karolinska Kórház bejelentette, hogy 16 éven aluli kiskorúak számára többé nem ír fel pubertásblokkoló gyógyszereket, illetve olyan hormonkészítményeket, amelyek az áttérésüket segítenék a biológiai nemükről a másik nemre. 

Míg a 16 és 18 év közötti kiskorúak számára továbbra is hozzáférhető marad a hormonális beavatkozás, hasonló kezeléseket kizárólag azokon a tudományos kutatási területeken engedélyeznek majd, amelyeket a svéd etikai felülvizsgálati bizottság erre a célra kijelöl – írja a The Federalist.

„A nemi diszfóriában szenvedő gyermekek és serdülők hormonális kezelése magában foglalhat a pubertás kezdeti időszakában megkezdett pubertásblokkoló kezelést és 16 évesen megkezdett, a másik nemre való áttérést elősegítő hormonterápiát is” – áll a kórház közleményében. „E kezelések ellentmondásosak, és az elmúlt időszakban fokozott figyelem irányult rájuk, illetve alapos vizsgálat tárgyává lettek mind nemzeti, mind nemzetközi szinten”.

A Karolinska Kórház arra figyelmeztet, hogy a szóban forgó kezeléseknek

„visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek”.

„Ez megnehezíti az egyes páciensekkel kapcsolatos kockázat-haszon elemzések elvégzését, és ennél is nagyobb kihívást jelent a kiskorúak és gondviselőik számára, hogy hozzájussanak a szükséges tudáshoz e kezelésekkel kapcsolatosan” – hangsúlyozta a kórház.

A döntés értelmében Svédország az első olyan ország, ahol egy meghatározó kórház hátat fordított a kiskorúak számára akár már nyolcéves kortól pubertásblokkolók beadását lehetővé tevő holland protokollnak. Továbbá Svédország az első ország, amely figyelmen kívül hagyja a transzneműek egészségével foglalkozó világszövetség irányelveit. A nemzetközi nonprofit szervezet 2011-ben azt állította, hogy a nemi diszfóriában szenvedő gyermekek számára „rugalmas kereteket, nem pedig merev szabályokat szükséges biztosítani a megfelelő ellátás érdekében”, és „protokollt az orvosok és egészségügyi szolgáltatók számára a diagnózis és az értékelés elvégzéséhez”.

Az Egyesült Államokban Arkansas lett az első olyan állam, amely betiltotta a nemi szervek eltávolítását és a pubertásblokkolók beadását a 18 éven aluliak esetében, ám a törvény megszavazása nem sokon múlott.

Asa Hutchinson republikánus kormányzó áprilisban megvétózta az intézkedést, és egészen odáig ment, hogy álláspontjának alátámasztása érdekében Ronald Reagan egykori elnökre hivatkozott.

Más államok jelentős lépéseket tettek a kérdés szabályozására irányuló jogalkotási folyamatban. Az alabamai Szenátus áprilisban megszavazta a pubertásblokkolók és nemi hormonok kiskorúak számára történő betiltásáról szóló törvényjavaslatot, amely nemsokára a Képviselőház elé kerül. A helyzet rendezésére irányuló erőfeszítések azonban több államban is, így Utahban, Floridában, Tennessee-ben és Georgiában is megrekedtek. Ez utóbbi államban a 401-es számú képviselőházi törvényjavaslat, amelyet Ginny Ehrhart állami képviselő kezdeményezett, valószínűleg nem jut el a törvényalkotási folyamat végső szakaszáig „egy kulcsfontosságú határidő elmulasztását követően” – írja egy helyi lap. A törvényjavaslatot 2022-ben terjeszthetik be újra.

Azokkal a svéd gyerekekkel kapcsolatosan, akiket jelenleg is pubertásblokkolókkal, illetve nemi hormonokkal kezelnek, a kórház közölte, hogy a terápiájukat biztosító szolgáltató egyedileg fogja értékelni valamennyiük esetét, annak érdekében, hogy „eldöntsék, a kezelés leállítására vagy folytatására van szükség”.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.