Az indiai elit magángépekkel menekül az országból a járvány elől

Egy magángép cég adatai szerint 900%-al emelkedtek az indiai foglalásaik. 

Indiában nagy felháborodást keltett, hogy Bollywood sztárjai és gazdag üzletemberek az elmúlt hetekben privát kórházakban kezeltették magukat, sokuk pedig egyenesen elmenekült az országból a járvány elől. Azonban nem csak ők, hanem az indiai szélesebb felső osztálya is úgy döntött: külföldön várja ki a járvány végét – számolt be a CNBC. 

A JetSetGo nevű privát gép bérbeadó cég az amerikai üzleti csatornának elmondta, hogy drasztikusan növekedtek a foglalásaik, mivel sok család döntött úgy, hogy biztonságos helyre távozik.

Kanika Tekriwal a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

olyan családok is bérelnek gépet, akik a teljes tartalékukat befektetik arra, hogy eltudják hagyni az országot.

A dél-ázsiai ország csütörtökön 415 ezer új esetet regisztrált, ami azt jelenti, hogy a több mind egy milliárd lakosú országban 28 millióra nőtt a betegek száma.

Nem igaz, hogy csak a gazdag indiaiak repülnek el magángépekkel. Az elmúlt 10 napban azt tapasztaltuk, hogy bárki, aki össze tud dobni elég pénzt egy magánútra, hogy kijusson az országból, az megteszi” – mondta Tekriwal, aki maga is a Maldív-szigeteken tartózkodik.

A cég adatai szerint 900%-al növekedett a foglalások száma, de ezek 70-80%-át nem a megszokott szupergazdag megrendelők teszik ki, hanem a felső osztálybeli családok.

Ezek olyan emberek, akik minden pénzüket arra költik, hogy eltudjanak utazni, talán ők félnek a Covid-19-től a legjobban, mert ők nem szupergazdagok, akik könnyen hozzáférhetnek az orvosi ellátáshoz” – mondta Tekriwal.

A legolcsóbb magángép egy útra 5 millió forintba (18 ezer dollár) a legdrágább pedig 9 millió forintba (31 ezer dollár) kerül.

A JetSetGo igazgatója elmondta, hogy sokan úgy ítélik meg, hogy még így is olcsóbb a repülés, mint ha kórházi számlákat kellene fizetniük. A válsághelyzet következtében megnövekedtek a kórházi ellátás költségei és helyenként akár 740 ezer forintba (2500 dollár) kerülhet egy éjszaka a sürgősségin.

Jelenleg meglehetősen szűkösek az indiai menekülők lehetőségei, hiszen több ország, köztük az Egyesült Államok is megtiltotta az indiai állampolgárok beutazását. A magángépek elsősorban a Maldív-szigeteket veszik irányba, ahol két hét karantén után szabadon mozoghatnak az indiaiak, valamint Dubajba mennek, ahová üzleti céllal be szabad lépniük.

Fotó: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

Biden megtiltotta az indiaiak beutazását az Egyesült Államokba

Alig egy éve viszont még simán lerasszistázta elődjét, amikor Trump a kínaiak Amerikába érkezésének szabott gátat.