Meghalt a börtönben a 2014-es kansasi támadásban három személyt megölő, fehér, fajgyűlölő gyilkos

Meghalt a börtönben a kansasi zsidó közösségi központban megölt három ember gyilkosa, közölte kedden a kansasi büntetés-végrehajtási minisztérium — írja az Algemeiner.

Frazier Glenn Miller Jr. 2014. április 13-án tüzet nyitott az Overland Park-i zsidó közösségi központ és a Village Shalom gondozási központ előtt, három embert megölve: A 69 éves William Corporont, unokáját, a 14 éves Reat Underwoodot és az 53 éves Terri LaMannót.

Millert – akit Frazier Glenn Cross néven is ismertek – 2015-ben halálra ítélték halálos gyilkosságért. További 32 év börtönbüntetést kapott kapcsolódó bűncselekményekért, például gyilkossági kísérletért.

Miller nem fogadott ügyvédet a tárgyalásán, ehelyett saját magát képviselte, és arra használta fel az alkalmat, hogy antiszemita, fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológiájának kitegye a bíróságot.

Azt állította, hogy bűntetteivel a „fehér faj elleni zsidó népirtást” próbálta megállítani, és hogy ha valaha is szabadulna, „újra megtenné”.

Miller később azt mondta a Kansas City Starnak, hogy úgy gondolta, hogy a bűncselekmény elkövetésekor haldoklik, és „átkozottul biztos akartam lenni abban, hogy megölök néhány zsidót, vagy megtámadom a zsidókat, mielőtt meghalok”.

Azt mondta, hogy a támadása előtt „kifejezetten azzal a céllal, hogy zsidókat öljön meg”, bejárta a zsidó helyszíneket.

Büszkeségét fejezte ki a zsidó közösségnek okozott pszichológiai trauma miatt is, mondván: „Amiatt, amit tettem, a zsidók kevésbé érzik magukat biztonságban. Most már minden zsidó a világon ismeri a nevemet és azt, amit tettem”.

Miller sajnálatát fejezte ki, amiért megölte Underwoodot, mert Underwood egy „fehér fiú” volt, aki nem volt zsidó. Miller egyik áldozata sem volt zsidó, ami elmondása szerint meglepte őt. „Meg voltam győződve arról, hogy minden áldozat zsidó vagy többnyire zsidó lesz” – mondta.

Miller egész életében rasszista volt, és megalapította a Ku Klux Klan egyik tagozatát, majd a fehér felsőbbrendűséget hirdető „Fehér Hazafiak Pártját”. Emellett 1987-ben „hadüzenetet” fogalmazott a zsidók, a feketék, az LMBT emberek és a kormányzati tisztviselők ellen. Nem sokkal később letartóztatták, amikor a hatóságok nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot találtak a lakókocsijában.

Hároméves börtönbüntetését letöltötte, és többnyire a megfigyelő radar alatt maradt a 2014-es támadásáig, amikor is – ahogy ő fogalmazott – „úgy döntöttem, hogy magányos farkasként elszabadulok, és megölöm a zsidókat”.

Egyre nő az antiszemitizmus az amerikai latin bevándorlók között

A legfrissebb felmérések szerint a legnagyobb gond Miamiban van.