Durvul a járványhelyzet Indiában, Izrael segít

Elindult Izraelből kedden az első rendkívüli egészségügyi segélyszállítmány Indiába, ahol súlyos járványhelyzet alakult ki a koronavírus gyors terjedése miatt.

Az izraeli külügyminisztérium kedd esti közleménye szerint Jeruzsálem a hét folyamán több egészségügyi szállítmányt – oxigéngenerátorokat, orvosi berendezéseket, védőmaszkokat és gyógyszereket – küld légi úton Indiába.

A tárca emlékeztetett arra, hogy amikor tavaly válságosra fordult a járványhelyzet Izraelben, India a segítségére sietett, védőmaszkokat, gumikesztyűket és gyógyszerekhez szükséges alapanyagokat küldött, továbbá a légi közlekedés leállása után segített hazatérni az Indiában rekedt izraeli állampolgároknak.

Az indiai egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 357 229 új esetet regisztráltak az országban, ezzel a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta 20 282 833-ra nőtt. Az elmúlt napon 3449 embert hunyt el a betegség szövődményeiben, ezzel a halálesetek száma 222 408-ra nőtt.

Az 1,35 milliárd lakosú India az Egyesült Államok után a második helyen van a világon a fertőzöttek számát tekintve, a halálesetekben az Egyesült Államokon kívül Brazília is megelőzi.

Orvosszakértők szerint a tényleges számok Indiában ötször-tízszer magasabbak lehetnek a bejelentetteknél.

Biden megtiltotta az indiaiak beutazását az Egyesült Államokba

Alig egy éve viszont még simán lerasszistázta elődjét, amikor Trump a kínaiak Amerikába érkezésének szabott gátat.