„Magunkra maradtunk” – francia zsidók nyilatkoztak a közösség biztonsági helyzetéről

A The Jewish Telegraphic Agencynek megszólalók szomorú körképet festettek azután, hogy a párizsi bíróság felmentette egy zsidó nő muszlim gyilkosát.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, a francia legfelsőbb bíróság április 14-én felmetette Kobili Traore-t – azt a 31 éves muszlim férfit, aki 2017-ben brutálisan meggyilkolta zsidó származású szomszédját, a 65 éves Sarah Halimit.

A bíróság döntése értelmében Traore nem büntethető, mert tettét erős marihuánás befolyás alatt követte el.

A férfi 2017-ben betört szomszédja lakásába és fél órán keresztül kínozta áldozatát, mindeközben „Allahu ákbár”-t kiáltott. Halimi holttestét Traore kidobta a harmadik emeleti lakás ablakából, majd távozott a helyszínről.

A párizsi bíróság elismerte ugyan, hogy Traore antiszemita indíttatásból követte el tettét, de felmentő ítéletet hozott a vádlottal szemben. Az ítélet megszületése után több, mint 20 ezren tüntettek Párizsban.

A The Jewish Telegraphic Agency összeállításában francia zsidókat szólaltatott meg a közösség helyzetével kapcsolatban.

A Párizs külvárosában élő Eric Chemla (62) meglehetősen borús képet festett az aktualitásokról. Szerinte Halimi esete szimbolizálja azt a cserbenhagyást, amivel a francia állam a zsidók felé viszonyul.

„Néhányak szerint biztató, hogy 20 ezer ember ment el a tüntetésre. Szerintem nem. 20 ezer zsidó volt ott” – fogalmazott a hölgy, aki ezután lemondóan hozzátette: „magunkra vagyunk hagyva”.

Noémie Halioua (30) újságíró, Sarah Halimiről szóló könyv szerzője. Szerinte a gyilkosság áldozata mindig kerülte a feltűnést, ezért kissé ironikus, hogy épp ő lett a „zsidó közösség arca”. Elmondása szerint ad némi reményt, hogy politikusok is részt vettek a legutóbbi tüntetésen, de „Franciaország nem volt ott, hanem csak Franciaország zsidói”. A fiatal nő azt is elárulta, hogy két éves izraeli tartózkodása után úgy döntött, hogy hazatér európai otthonába. „Nagyon élveztem, de vissza akarok térni, nem hagyom átadni Franciaországot a gyűlölködőknek”.

Anthony Sonigo (28) éves párizsi színész abban bízik, hogy Halimi tragédiája pozitív változásokat generálhat a jogalkotásban, ugyanakkor zsidóként nem érzi magát biztonságban.

„Bizonytalanná tesz az egész. Mindig van egy bizonytalanság-, félelemérzésünk. Mindenhol. Még Izraelben is” – tette hozzá a színész, aki feleségével együtt a zsidó államban látja a jövőjét.

Hozzá hasonlóan a 20 éves Allyana Levy is az alijázást fontolgatja. Bár nyilatkozatában büszke franciának nevezte magát, a diáklány szerint Halimi tragédiája egy újabb érv az Izraelbe költözés mellett.

„Nem egyszerű, amikor félek az utcán sétálni, mert nő vagyok, és azért, mert zsidó vagyok” – fogalmazott a lány, aki ugyanabban a kerületben él, ahol Halimi is lakott éveken át.

A lapnak szintén nyilatkozó Alice Levy Párizs egyik zsidó negyedében él. A 18 éves lány elmondása szerint a bírósági döntés után teljesen elveszítette bizalmát az államban.

„Félek. Egy új ajtó nyílt meg a jövőbeli bűncselekmények számára” – mondta kiábrándultan, ám hozzátette, hogy szeretne hazájában maradni. „Ez az én országom. Itt akarok élni mindennek ellenére. És talán épp ezért rémít meg annyira a Halimi-ügy”.

Az összeomlás szélén áll a francia zsidó közösség

Az elmúlt évtizedben 50 ezer francia zsidó ment el Franciaországból Izraelbe.