Izraelben 14 hónapos mélypontra csökkent a járvány

24 óra alatt mindössze 13 új Covid-fertőzést diagnosztizáltak, és összesen 100 súlyos esetet tartanak nyilván, ahogy Izraelben tovább csökken a koronavírus járvány — írja az Israel21C.

Izrael rámenős oltási politikája szombaton újabb győzelmet könyvelhetett el, amikor mindössze 13 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak az országban, ami az Egészségügyi Minisztérium által a héten közzétett adatok szerint 14 hónapja a legalacsonyabb szám volt.

Szombaton országszerte 9238 koronavírus-tesztet végeztek a minisztérium szerint, és ezeknek mindössze 0,1 százaléka lett pozitív.

Bár a hétvégi adatok mindig alacsonyabbak, mint a hétköznapiak, mivel a tesztek száma is alacsonyabb, ezek az újak mégis csökkenést mutatnak az előző hétvégéhez képest, amikor a tesztek 0,5 százaléka volt pozitív.

A súlyos esetek száma 100-ra csökkent, beleértve 60 lélegeztetőgépen lévő embert is, az ország 1310 aktív esetéből.

Szintén vasárnap az Izraeli Védelmi Erők bejelentették, hogy a járvány kezdete óta először Covid-mentesek. Nulla aktív esetet regisztráltak a soraikban.

Márciusban a hadsereg bejelentette, hogy elérte a betegséggel szembeni állományimmunitást, mivel a szolgálatban állók több mint 80 százaléka vagy be van oltva, vagy meggyógyult a vírusból.

Az első Covid-19-es eset Izraelben 2020. február 21-én, egy nőé volt, miután a Diamond Princess, japán hajó karanténjából visszatérve pozitív lett a tesztje.

Az arányok idén januárban tetőztek egy harmadik hullámban, amelyben naponta 10 000 új esetet regisztráltak. A járvány kezdete óta mintegy 838 576 pozitív eredményű vírustesztet végeztek az országban.

10 hónapja először nincs halottja a járványnak Izraelben

Csütörtökön mindössze 129 új esetet regisztráltak. 

Izrael december végén kezdte meg oltási programját a Pfizer-BioNTech kétadagos oltóanyagával. Eddig beoltották a teljes lakosság több mint 60 százalékát, a 16 év feletti jogosultak 80 százalékát, így több mint 5,4 millió embert értek el a vakcinával.

Ez a legmagasabb egy főre jutó oltási arány a világon.

Februárban Izrael legnagyobb egészségmegőrző szervezete, a Clalit Health Services 1,2 millió tagja körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a Pfizer vakcina 94 százalékban hatékony a tüneteket okozó Covid-19 megelőzésében, és 92 százalékban hatékony a betegség súlyos formájának megelőzésében azoknál a beoltott embereknél, akik mégis megfertőződnek.

Áprilisban a szakértők azt sugallták, hogy az ország elérte a nyájimmunitást.

A fertőzések csökkenésével Izrael számos, a közéletre vonatkozó korlátozást enyhített. Iskolák, éttermek, kávézók, múzeumok és üzletek nyíltak meg újra, és áprilisban a kormány feloldotta az arcmaszk kötelező viselésére vonatkozó előírást.

Május 23-án Izrael újra megnyitja határait a csoportos utazás előtt a beoltott külföldiek előtt. Ez lesz az első alkalom, hogy néhány kivételtől eltekintve nem belföldiek is beléphetnek az országba azóta, hogy Izrael tavaly márciusban először zárlat alá került.

Az ország azt tervezi, hogy megkezdi a 12-15 éves gyermekek beoltását, amint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal jóváhagyja a vakcina használatát az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekek számára.

Netanjahu: Fél év múlva ismét oltási kampány lehet Izraelben, a gyerekeket is beoltják

Amennyiben sikeresek a Pfizer és a Moderna tesztjei.