Netanjahu: Fél év múlva ismét oltási kampány lehet Izraelben, a gyerekeket is beoltják

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden azt mondta, hogy Izrael fél év múlva újabb koronavírus elleni oltási kampányra készül, amelyben gyermekeket is be fognak vonni, miután új megállapodásokat kötött a Pfizerrel és a Modernával, több millió adag vakcina vásárlásáról — írja a Times of Israel.

„Készítsétek a vállatokat … és a gyerekeket” – mondta Netanjahu egy sajtótájékoztatón, és azt jósolta, hogy a COVID-19 vakcinákat addigra engedélyezik majd a gyermekek számára is.

Az izraeli miniszterelnök figyelmeztetett lehetséges új koronavírus-változatokra vagy akár „egy új vírusra” is, mondván, ugyanakkor hozzátette, hogy

ha nincs „ilyen jellegű meglepetés”, akkor kijelenthető, hogy „Izrael leszámolt a vírussal”.

Netanyahu előrejelzése a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla észrevételei alapján született, a gyógyszergyár igazgatója ugyanis a múlt héten kijelentette, hogy szerinte a vállalat oltásának harmadik adagjára „valahol 6-12 hónap között” lesz szükség az első két adag megszerzése után, majd ezt követően évente.

A Pfizer szerint az általa kifejlesztett vakcina 6 hónap után is 91% -os hatékonyságú.

Mint arról a Neokohn is beszámolt Izrael sikeresen állapodott meg a Pfizerrel és a Modernával újabb vakcinák szállításáról. Az egyes vállalatok által szállításra kerülő mennyiség továbbra is titkos, de izraeli sajtóértesülések szerint Izrael a két amerikai cégtől első lépésben további összesen 18 millió adagot vásárol.

Az egyezmény szerint az átadandó vakcinákat, szükség esetén a vírus különböző változataihoz igazítják.

Izrael még nem adott pontos ütemtervet arról, hogy mikor engedélyezik az oltásokat a gyermekek számára.

A Pfizer a hónap elején kért engedélyt az Egyesült Államokban a COVID-19 vakcina használatára 12–15 éves gyermekeknél.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához intézett kérés azt követően érkezett, hogy a Pfizer-vakcina 3. fázisú klinikai vizsgálata a vállalat szerint százszázalékosan hatékony a betegség megelőzésében.

Az Izraeli Gyermekgyógyászati Egyesület felszólította a szülőket és a háziorvosokat, hogy oltsák be gyermekeiket, amint a Pfizer-BioNTech oltást engedélyezik.

Közel 5 millió izraeli, a teljes népesség több mint fele, már megkapta a vakcina mindkét adagját.

Izrael újabb több millió adag vakcinát vásárol a Pfizertől

Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig a lakosság 57,56 százalékát egyszer, és 53,56 százalékát kétszer is beoltották az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával.