Feloszlatta magát a terrorszervezetté nyilvánított Proud Boys Canada ultranacionalista szervezet

Feloszlatta magát a kanadai hatóságok által terrorszervezetté nyilvánított Proud Boys (Büszke Fiúk) ultranacionalista csoport kanadai ága vasárnap – írja az MTI.

A Proud Boys Canada a Telegram üzenetküldési szolgáltatáson tudatta döntését, és leszögezte, hogy sosem volt terrorista, nem hirdette a fehérek felsőbbrendűségét.

A kanadai hatóságok február elején nyilvánították a csoportot terrorszervezetté. Az indoklás szerint neonáci alakulatról van szó, amelynek tagjai „nőgyűlölő, iszlámellenes, antiszemita, bevándorlásellenes, illetve fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos ideológiát követnek”.

A Proud Boys 2016-ban alakult az Egyesült Államokban. A szervezetnek Kanadában is vannak tagjai, sőt maga az alapítója, Gavin McInnes is az Egyesült Államokban élő kanadai, bár ő azóta már kivált a csoportból.

A szervezet tagjai is részt vettek az amerikai törvényhozás öt halálos áldozattal járó ostromában, amellyel Donald Trump korábbi amerikai elnök hívei meg akarták zavarni az új demokrata párti elnök, Joe Biden megválasztásának kongresszusi jóváhagyását. A Proud Boys tavaly az Egyesült Államokban több alkalommal erőszakos összetűzésbe került baloldali aktivistákkal.

„Szembenézünk a cionista bűnözőkkel” – még nácibb lesz a Proud Boys

A „Büszke Fiúk” más jobboldali csoportokkal együtt Trumpot támogató tiltakozó gyűlésre készülnek Washingtonban.