Legalább tíz gyerek volt az Izraelben meghalt zarándokok között

Legalább tíz gyerek vagy 18 év alatti tizenéves volt azok között az ortodox zsidó zarándokok között, akiket péntek hajnalban a Meron-hegységben agyontaposott a tömeg egy vallási ünnepségen kialakult tolongásban – derült ki a halálos áldozatok szombaton közzétett részleges listája alapján.

A halottak azonosítása még mindig folyamatban van.

A legfiatalabb áldozat kilencéves volt. Az eddigi adatok szerint két család vesztette el két-két gyermekét a tragédiában.

A halottak között van négy amerikai, egy kanadai és egy argentin állampolgár is.

Izraelben egyre többen követelik hivatalos vizsgálóbizottság létrehozását azzal a céllal, hogy felderítsék a politikusok és a döntéshozók esetleges felelősségét, akik engedélyezték a tömegrendezvény megtartását annak ellenére, hogy az utóbbi években már sokan ismételten figyelmeztettek arra, hogy nem biztonságos körülmények között zajlik a zarándoklat a Meron-hegységben. Szakértők eddig is kockázatosnak tartották, hogy hatalmas tömegek gyűltek össze nagy tűzrakóhelyek körül.

Az igazságügyi minisztérium a rendőrség felelősségét kezdte vizsgálni, mert szemtanúk azt panaszolták, hogy a helyszínen felállított rendőrségi kordonok nehezítették a menekülésüket.

A zsidó naptár Lág Báomer ünnepén a Meron-hegységben megrendezett zarándoklaton évek óta százezres ortodox tömegek imádkoznak. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem engedélyezték az esemény megrendezését, de az oltókampánynak köszönhetően idén megtartották, és különösen sokan érkeztek az észak-izraeli Galileába Simon bar Jocháj sírjához.

Ez Izrael évente megismétlődő legnagyobb civil rendezvénye, amelyre általában az egész világról érkeznek zarándokok.

A tragédia amiatt történt, hogy a bádogfalak között hömpölygő sűrű tömegben egy lefelé tartó csúszós lépcsőn többen felbuktak, és egymásra zuhantak. A szűkös helyen nem tudtak felkelni, kiszabadulni, miközben újabb embereket toltak közéjük.

A tömegszerencsétlenségben negyvenöten meghaltak, és százötvenen megsérültek.

Az izraeli sajtó értesülései szerint 32 áldozatot tudtak azonosítani a szombati ünnepnap kezdete előtt, és 22 temetést tudtak elvégezni. Tizenhat embert még kórházban ápolnak, közülük három állapota súlyos.

Tragédia Izraelben: eltaposták egymást az emberek a Lág Báomer ünnepen

45 embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak.