Szombaton újabb nyitások jönnek

Magyarországon a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Csütörtök estére már több mint 3,91 millióan megkapták az oltásukat, ezért pénteken biztos eléri a négymilliót a beoltottak száma, így szombaton életbe léphetnek az új szabályok – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

A 16 és 18 év közöttiek oltása Pfizer-vakcinával az érettségiket követően, május 10-e után indul – tudatta a kormányfő.

Annyi vakcina van Magyarországon, hogy az összességében mindenki számára elegendő, aki be akarja magát oltatni. Most már csak az embereken múlik, hogy fölvegyék az oltást – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat „a számunkra fontos országokkal” egymás védettségi igazolványainak elfogadásáról. Montenegróval és Szerbiával ez már meg is történt, és más államokkal is tárgyalnak.

A magyar igazolvánnyal mindenhová lehet majd menni – jelentette ki. Hozzáfűzte: elterjedt, hogy a kínai vakcinával beoltottak nem utazhatnak majd nyáron, ez azonban „szamárság”.

Arról, hogy sportrendezvényt lehet tartani, lakodalmat azonban nem, Orbán Viktor azt mondta, hogy nem akarják kettéhasítani a násznépet, amelyben keverednek a védettek és a nem védettek.

Csütörtökön 2365 új beteget diagnosztizáltak a járvánnyal, és elhunyt 182 ember.

Fotó: Unsplash/Angelo Patazis

Amerikában már négy állam betiltotta a „Covid-útlevelet”

Az érintett államok kormányzói szerint az útlevél sértené az emberek szabadságjogait.