Amerikában már négy állam betiltotta a „Covid-útlevelet”

Az érintett államok kormányzói szerint az útlevél sértené az emberek szabadságjogait. 

Idaho a negyedik amerikai állam, amely törvénybe iktatta, hogy nem szabad védettségi igazolást kérni a lakosoktól, ha azok állami szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni – számolt be a Daily Wire. 

Hasonló rendeleteteket fogadtak el Texas, Florida, és Utah államok kormányzói.

Amerikában sokkal nagyobb ellenállásba ütközik a védettség igazolás intézménye, mint Európában, ahol a Bizottság javaslatára lesznek Covid-útlevelek, amelyek igazolják, hogy egy állampolgár átesett a betegségen vagy be lett oltva.

„A vakcina útlevél sérti a személyi szabadságot és a betegek privát adatait. Aggályosnak tartom, hogy bevezessük a Covid-19 útlevelet, ami sértené a magánélethez való jogot, előítéletek áldozatává tenné azokat, akik nem kapták meg a vakcinát, lelassítaná a gazdasági helyreállást, megosztaná a lakosságot és kontrapoduktív lenne a beoltási kampány számára”

– írta Little kormányzó egy nyilatkozatban.

Hasonló aggodalmakat fogalmaztak meg más republikánus politikusok is.

Texas államban hasonló törvényt fogadtak el, és már március elején megszüntették a kötelező maszkviselést. Az államban már 13 millió embert beoltottak, és folyamatosan csökken a betegek száma.

Ron DeSantis Florida kormányzója szintén bejelentette a hét elején, hogy betiltják a Covid-19 útleveleket, mivel az sértené az emberek személyes szabadságát.

„Mindig elmondtuk, hogy mindenki számára elérhetővé fogjuk tenni (az oltást) de senkit nem fogunk kötelezni az elfogadására. Ajánljuk, hogy mindenki oltsa be magát, különösen, ha veszélyeztetett, de senkit nem fogunk erőltetni”

– jelentette ki DeSantis.

Brüsszel európai Covid-útlevelet javasol

A Fidesz és az MSZP képviselői nem annyira lelkesednek az ötletért.