Neonácit mutatott be „helyi személyiségként” egy békési lap

A Békési Újság még azt is feltüntette a cikkben, hogy a férfinak a kedvenc filmje a Jud Süss náci propagandafilm.  

A Békési Újság Staféta rovatában helyi, érdekesnek tartott, esetleg példaként bemutatható emberek szerepelnek. Itt jelent meg a lap április 6-i számában egy rövid interjú egy bizonyos Petrovszki Attilával, akit mint két gyermekét nevelgető kistermelőként mutatnak be – számolt be a Kibic. 

Petrovszki kedvenc filmjének a Jud Süss-t adta meg, a cikkhez mellékelt fotón pedig a Blood & Honour (Vér és Becsület) neonáci szervezet pólójában feszít.

A cikket felfedező Magyar Narancs arra is felhívja a figyelmet, hogy Petrovszki testén Hitler-portré, Szálasi-portré, horogkereszt és angolul Halál a zsidókra! feliratú tetoválás is található, tarkóján pedig az SS egykori jelmondata olvasható: „Becsületem a hűség.” Az MMA (ketrecharc) küzdősportban szereplő Petrovszkit ezek miatt külföldön többször nem is engedték versenyezni.

A Blikknek még 2011-ben nyíltan beszélt arról, hogy az összes tetoválása az önkifejezés eszköze, ami a személyiségét tükrözi. A nemzetiszocializmus pedig az az ideológia, amelyben hisz.

A Narancs megkérdezte a Békési Újság főszerkesztőjét, Szegfű Katalint az üggyel kapcsolatban,

aki azt közölte a lappal, hogy csak utólag ismerte meg Petrovszki előéletét, és sem a neonáci szervezet pólója, sem a kedvencként megjelölt náci propagandafilm nem tűnt fel neki.

Szegű szerint nem az volt a céljuk, hogy egy szélsőjobboldali nézeteket valló embert mutassanak be, és semmilyen visszajelzést nem kapott az ügyben.

„De lehet, hogy a Narancs érzékeny, liberális olvasói minderre másként reagálnak” – közölte a Békési Újság főszerkesztője.

Nem kell börtönbe mennie egy transz neonácinak

Egy amerikai bíró arra hivatkozva nem küldött börtönbe egy transznemű neonácit, hogy „nehéz múltja” volt.