Ganz állítólag koalíciós tárgyalásokat folytatott Netanjahuval

Izraeli sajtóértesülések szerint a védelmi miniszter azt kérte Netanjahutól, hogy alakítsanak rotációs kormányt, amit Ganz kezdene.

A hírek szerint a Kék és Fehér párt elnökének ajánlatát Benjamin Netanjahu visszautasította, Ganz pártja pedig tagadja a találkozóról szóló híreket – számolt be a Times of Israel. 

A Walla héber nyelvű oldal szerint Ganz annak ellenére tárgyalt a miniszterelnökkel, hogy közben a leváltását hirdeti.

A Kék és Fehér párt ugyan kategorikusan tagadta a találkozót, a Walla forrásai szerint azonban a tárgyalás valóban megtörtént, és Ganz koalíciót ajánlott a Likud vezetőjének. Pártja nyolc képviselőéért cserébe egyenlő helyet szeretett volna kérni a kormányzatban valamint azt, hogy ő kezdje a rotációt. Netanjahu ezt visszautasította.

A miniszterelnök állítólag korábban azt az ajánlatot tette Ganznak, hogy lehet miniszterelnök, de csak a jelenleg érvényben levő mehanizmus nélkül, amely biztosítja, hogy egyik oldal se tud komoly döntést hozni a másik belegyezése nélkül.

A források szerint a Likud vezetője más megoldást is próbált keresni a Kék és Fehér megnyerésére, de ezek kudarcba fulladtak.

A Kék és Fehér párt sajtósai „hazugságnak” bélyegezték a Walla riportját, elmondásuk szerint a cikkben egyedül az igaz, hogy Netanajhu eljuttatott hozzájuk egy ajánlatot.

Beni Ganz szerdán két csatornának is nyilatkozott és az interjúkban nem utasította el teljesen a rotációs megoldás lehetőségét, de azt mondta, hogy ez jelenleg nem tűnik opciónak.

„Ami engem illet, azt gondolom Netanjahu szerepe miniszterelnökként véget ért” – jelentette ki a védelmi miniszter, aki szerint „Netanjahuban nem lehet megbízni.”

Ha nem sikerül senkinek kormányt alakítani akkor ősszel újabb választásra kerülhet sor Izraelben.

Egyesülhetnek Izraelben a jobboldali ellenzéki pártok

Bennett és Száár pártjai egyesülnének, így közösen 13 mandátumuk lenne.