Egyesülhetnek Izraelben a jobboldali ellenzéki pártok

Gideon Száár, az Új Remény és Naftali Bennett, a Jáminá vezetője pártjaik egyesítéséről tárgyalnak – írja az Arutz7.

A jelentés szerint az egyesülésnek nincs politikai jelentősége, sokkal inkább a vélemény nyilvánítás egy formája.

A fúzió szerint a Jáminát vezető Naftali Bennett lenne a miniszterelnök, aki így egy 13, nem csupán hét mandátummal rendelkező párt élén állna.

Ezen túlmenően azonban nehézségekről számoltak be Bennett és a „változást akaró ellenzéki tömb” közötti tárgyalásokon, amelyek közül a legszembetűnőbb akadályt a koalíció hatalmának kérdése jelentette.

Ugyanis Bennett és a Jes Átid elnöki tisztét ellátó Jáir Lapid nem tudják eldönteni, hogy pontosan hogyan osszák meg a pozíciókat úgy, hogy a Lapidot támogató 45 mandátum, valamint Bennett és Száár 13 közös parlamenti helye egyenlő erővel bírjon.

Azon aggodalmakra válaszul, hogy az új koalíció nem lesz képes működni és döntéseket hozni, Bennett azt kérte, hogy a miniszterelnöknek engedjék meg a vétójogot, lehetővé téve számára a végső döntések meghozatalát. A felek nehezen tudnak megállapodni ebben a kérdésben.

Ugyanolyan hatalomra van szükség, mert amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Benny Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke aláírta koalíciós megállapodását a 2020 márciusi választások után és úgy rendelkeztek, hogy a koalíció mindkét oldalának azonos erővel kell rendelkeznie.

Netanjahu mégis elfogadja Ganz miniszteri kinevezését

Máskülönben semmilyen törvényt nem tudna elfogadni a Kneszet. Mindenhez az igazságügyi miniszter szignója kell.