Elhalasztják a palesztin választást

„A palesztin választásokra csak akkor kerülhet sor, amikor Izrael jóváhagyja a szavazást Kelet-Jeruzsálemben” – jelentette ki a Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász csütörtökön.

A palesztin vezetők csütörtökön döntöttek arról, hogy elhalasztják a május 22-re tervezett szavazást, amely 15 éve az első demokratikus választás lett volna – számolt be az Ujkelet.live

,,Ugyanolyan választásokat akarunk Jeruzsálemben mint Ramalláhban. Világossá tettük, hogy Jeruzsálem nélkül nem megyünk szavazni”

– mondta Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet ülésén.

Abbász szerint csütörtökön korábban azt az üzenetet kapta, hogy Izrael nem tudja megmondani, hogy lehetővé teszi-e a szavazás Kelet-Jeruzsálemben történő lebonyolítását.

Izrael a helyi média szerint azt üzente, hogy „a kormány nem tud beleegyezni a Jeruzsálemben zajló választásokba, mivel csak ideiglenes kormány, ezért nincs felhatalmazva ilyen döntések meghozatalára.” A palesztin elnök ezt állítólag ,,ostobaság”-nak minősítette.

Abbász Jeruzsálemet állította beszéde középpontjába, beleértve a palesztinok és az izraeli biztonsági erők közötti közelmúltbeli összecsapásokat a városban. Azt állította továbbá, hogy Izrael arra ösztönözte a telepeseket, hogy ,,folytassák a ‘halál az összes arabra’ felszólításokat”.

Abbász emellett bírálta az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, valamint hallgatólagosan az arab országokat is.

A helyi média forrásai szerint a halasztás valódi oka az, hogy a Fatah fél attól, hogy a Hamasz diadalmaskodhat a választásokon.

A Hamász szerdán kijelentette, hogy Izraelt teszi felelőssé a választások elhalasztására vonatkozó döntés miatt.

,,Egyetlen palesztin sem tudja elfogadni a választások megtartását Jeruzsálem nélkül” – üzente a terrorszervezet.

Fotó: Flickr

Mi lesz ha a Hamász nyeri a palesztin választásokat?

15 éve először választhatnak a palesztinok, azonban a szakértők attól tartanak, hogy sokan a terrorszervezetre fognak voksolni.