Az iráni dzsúdózók nem indulhatnak a tokiói olimpián

Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) felfüggesztette az iráni szövetség tagságát, ezért az ország cselgáncsozói nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így az idén nyárra halasztott tokiói olimpián sem.

Az IJF fegyelmi bizottságának csütörtöki döntése értelmében a szankció 2019. szeptember 18-tól 2023. szeptember 17-ig tart.

A nemzetközi szövetség 2019 októberében zárta ki Iránt, mert a közel-keleti ország megtiltotta sportolóinak, hogy izraeli ellenféllel mérkőzzenek.

Az ügy hátterében az áll, hogy a 2019-es tokiói világbajnokságon a 81 kilogrammosok között címvédőként indult Szaid Mollaejt az iráni hatóságok a családja fenyegetésével kényszerítették arra, hogy lépjen vissza a negyeddöntőtől, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival. Később a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel.

Mollaej azóta elhagyta hazáját, és előbb menekültstátuszt kapott Németországban, majd felvette a mongol állampolgárságot, és idén februárban elindult az izraeli Grand Slam-viadalon is.

Irán fellebbezett a határozatlan idejű kizárás ellen, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig március elején bejelentette, hogy – noha Irán valóban súlyos etikai vétséget követett el – hatályon kívül helyezi az IJF határozatát, mert a szövetség túllépte saját hatáskörét. A CAS kiemelte, Irán olyan büntetést érdemel, amely egybevág az IJF szabályzatával.

Erre válaszul született meg az IJF csütörtöki döntése, amely – visszamenőleges hatállyal – négy évre szól, az indoklás szerint ez arányos az iráni szövetség által elkövetett rendkívül súlyos cselekményekkel.

„Én akartam lenni az első iráni sportoló, aki ellátogat Izraelbe”

Eddig az, hogy egy iráni dzsúdózó Tel-Aviban küzdjön, csupán álom volt. Most viszont egyikőjük elérte, amit akart, bár nagy árat fizetett érte.