Joe Biden: Amerika ismét mozgásba lendült

Joe Biden amerikai elnök szerdán este mondta el első elnöki beszédét az Unió állapotáról a Kongresszusban. 

Az Unió állapotáról szóló beszéd hagyományosan az amerikai politika egyik méltóságteljes eseménye. Az elnök ilyenkor a kongresszus két háza előtt számol be a választott politikusoknak és a nemzetnek az ország helyzetéről és várható politikája főbb elemeiről. Az Egyesült Államok alkotmánya kimondja, hogy az elnök „időről időre tájékoztatást ad a kongresszusnak az Unió állapotáról, és figyelmükbe ajánlja azokat az intézkedéseket, amelyeket szükségesnek és célszerűnek ítél”.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette szerda esti kongresszusi országértékelő beszédében, hogy „alig száz nappal a beiktatása után Amerika ismét mozgásba lendült”.

Amikor januárban letette hivatali esküjét, egy válságban lévő nemzetet örökölt – állította.

„Az évszázad legsúlyosabb járványát, a legsúlyosabb gazdasági válságot a nagy gazdasági válság óta és a legsúlyosabb támadást a demokráciánk ellen a polgárháború óta.”

– mondta az elnök.

A hagyományok szerint az esemény előtti napokban a képviselőház elnöke – jelen esetben a demokrata párti Nancy Pelosi – meghívót küldött az elnöknek, s ebben felkérte, hogy jelenjen meg a kongresszus két háza előtt. Az elnök általában autóval érkezik a Capitoliumhoz, ahol az alsóházi terembe belépve általában a képviselők és a szenátorok mellett jelen vannak a kormányzat tagjai, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság bírái és az amerikai közélet tekintélyes személyiségei is.

Ez azonban idén – a koronavírus-járvány miatt – másképp történt. Az elmúlt alkalmakkor körülbelül 1600 vendég hallgatta meg személyesen az elnök beszédét, de a szigorú egészségügyi protokoll miatt ezúttal mindössze 200 ember kapott meghívást.

A hagyományok szerint miután a Capitolium fegyveres parancsnoka bejelenti az érkezést, az elnök a pulpitusra lép és elmondja beszédét. Mögötte a kongresszus legfőbb tagjai foglalnak helyet, azaz az amerikai alelnök és a képviselőház elnöke.

Idén a történelem során először fordul majd elő, hogy Kamala Harris alelnök és Nancy Pelosi házelnök személyében két nő ül majd az elnök mögött.

Az előző elnökök beszédei átlagosan körülbelül egy órán át tartottak. A demokrata párti Barack Obama első beszéde 2009-ben 51 percig, Donald Trump 2017-es első kongresszusi felszólalása pedig pontosan egy órán át tartott. Az elnök – a hagyományoknak megfelelően – „Az Unió állapota erős” mondattal zárja beszédét.

A mindenkori elnöki beszédre azonnal válaszol az ellenzékben lévő párt képviselője. Ez alkalommal Tim Scott, republikánus szenátor lesz a válaszadó, aki 2013. óta képviseli Dél-Karolina államot az amerikai törvényhozás felsőházában. Az 55 éves Scott az egyetlen afroamerikai republikánus szenátor, akit egyes politikai elemzők potenciális elnökjelölt-esélyesnek tartanak a 2024-es elnökválasztáson.

A mostani beszéd lehetőséget adott Joe Bidennek, hogy beszámoljon a hivatalában töltött első 100 napja eredményeiről, ugyanis a korábbi elnökökkel ellentétben Biden mindössze két nappal az Egyesült Államokban szimbolikusnak tartott dátum előtt tartotta meg első kongresszusi beszédét. Az előző hat amerikai elnök mindegyike februárban – azaz a beiktatásukat követő hónapban – állt először a törvényhozás tagjai elé.

Biden őrzi ugyan népszerűségét, de növelni nem tudta azt

Mondjuk a kétszer két trillió dolláros gazdasági gyorssegély biztos segít az ügyön, kérdés, hogy ki fogja mindezt fizetni?