Biden őrzi ugyan népszerűségét, de növelni nem tudta azt

Az amerikaiak több mint fele elégedett Joe Biden amerikai elnök első száz napjának teljesítményével a Reuters/Ipsos felmérése szerint, és a lakosság 40 százaléka úgy gondolja, hogy az ország jó irányba halad – írta a Reuters hírügynökség kedden. 

A közvélemény-kutatás során 4423 felnőtt véleményét tudakolták meg április 12. és 16. között.

A megkérdezettek 55 százaléka elégedett volt Biden teljesítményével, 40 százaléka nem, a többiek pedig bizonytalanok voltak.

Az elnök koronavírus-járványra adott válaszával a felmérés résztvevőinek 65 százaléka értett egyet. A demokrata válaszadók 90 százaléka, a függetlenek 61 százaléka és a republikánusok 39 százaléka volt elégedett Biden intézkedéseivel.

Összehasonlításképpen: egy januári közvélemény-kutatásban a megkérdezettek mindössze 38 százaléka támogatta Trump járványpolitikáját.

Az amerikaiak 52 százaléka egyetértett Biden gazdaságpolitikájával, 53 százaléka pedig munkaerőpiaci intézkedéseivel. Mindkét arány magasabb néhány százalékponttal a Trump utolsó hónapjaira jellemző elégedettségi mutatóknál.

Bident bevándorlási politikája miatt bírálták a legtöbben: a megkérdezettek 49 százaléka adott hangot elégedetlenségének, és mindössze 42 százaléka támogatta az intézkedéseket.

Az amerikaiak több mint fele elégedett Biden pártatlanságával és a mélyen megosztott szavazók egységesítésére tett erőfeszítéseivel. Hasonló arányok jellemzik Biden környezetvédelmi politikájának (54 százalék), illetve rasszizmus elleni erőfeszítéseinek (51 százalék) támogatottságát.

Összességében a demokraták mintegy 90, a függetlenek több mint 50,  a republikánusok 20 százaléka támogatja Bident. Az elnök népszerűsége nemcsak a felsőfokú végzettséggel rendelkező fehér lakosság körében nőtt, hanem a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehér szavazók, illetve a kisebbségek körében is.

A felmérés szerint az amerikai 40 százaléka úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok jó irányba halad, ez az arány magasabb, mint az elmúlt évtizedben bármikor.

Szakértők szerint Biden jelenleg különféle helyzeti tényezők gyümölcsét arathatja le, ugyanis hónapok álltak rendelkezésére járványügyi intézkedései előkészítésére, és már beiktatása előtt megkezdődött a vakcinák használata. Szintén előnyös, hogy gazdaságpolitikai eredményeit a tavalyi év teljesítményéhez viszonyítják, amikor munkahelyek milliói szűntek meg a világjárvány miatt, és komoly recesszióba süllyedt az amerikai gazdaság.

Ugyanakkor az új elnök elégedettségi mutatói széleskörű támogatottságot jeleznek, amelyre szüksége is lesz ambiciózus tervei – köztük egy 1,9 trillió dolláros gazdasági ösztönzőcsomag, egy 2 trillió dolláros infrastrukturális fejlesztéscsomag, valamint a vagyonosok erőteljesebb megadóztatásának – elfogadtatásához – hangsúlyozta Julian Zelizer, a Princeton Egyetem politológusa.

Berágtak a törökök, amiért Biden elismerte az örmény népírtást

Erdogan: a török nemzetet elszomorította, hogy az amerikai elnök népirtásnak ismerte el az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat