Izrael májusi nyitásánál az Emírségekből érkező turistákra is számít

Orit Farkash-Hacohen idegenforgalmi miniszter kedden egy négy részből álló tervet mutatott be újságíróknak, amely magában foglal egy globális reklámkampányt, Eilatba irányuló repülési ösztönzőket, a nagy nemzetközi rendezvények újbóli bevezetését, miközben felvázolta a járvány idején történő utazás technikai szempontjait, beleértve a védőoltásokat és a szerológiai vizsgálatokat — írja a májusi nyitásról a Times of Israel.

„Szeretnénk újra oxigént pumpálni Izrael turisztikai gazdaságába, hiszen Izrael egészséges, beoltott országként előnyben van” – mondta Farkash-Hacohen egy keddi tel-avivi sajtótájékoztatón.

A turisztikai minisztérium terve az, hogy a jövő hónaptól újra megnyitja az országot a beoltott turisták előtt, és kifejezetten az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból érkező utazókat szeretné megnyerni.

„Ezek azok az országok, ahol magas az oltások aránya, és amelyek nagy gazdasági potenciállal bírnak Izrael számára” – mondta Farkash-Hacohen.

Az egészségügyi minisztérium azonban kedden azt javasolta, hogy júniusig halasszák el a turizmus újraindítását, hivatkozva a számos országot, elsősorban Indiát sújtó halálos koronavírus változatokra.

A keddi tel-avivi sajtótájékoztatón Farkash-Hacohen bejelentette, hogy kampányt indítanak annak érdekében, hogy 2021 hátralévő hónapjaiban minél több turistát fogadjanak Izraelben.

„Izrael ma világelső a biztonság és az egészségügy terén, és gondoskodni fogunk arról, hogy ezt minden potenciális turista tudomására juttassuk, amikor nyári vagy téli vakációját tervezi” – mondta Farkash-Hacohen.

„Nem hagyhatjuk ki ezt a lehetőséget – és én,  idegenforgalmi miniszterként nem is fogom.”

A kampány első részét a Dubajban, Londonban és New Yorkban kihelyezett, Izraelt mint turisztikai célpontot hirdető digitális óriásplakátok képezik.

„Dubai nagy turisztikai potenciállal rendelkezik Izrael irányába” – mondta. Izrael és az Egyesült Arab Emírségek tavaly vette fel a diplomáciai kapcsolatokat.

Az óriásplakátok, amelyeket egy dubaji főút mentén, a londoni Piccadilly Circuson és a New York-i Times Square felett helyeztek el, a következő szlogent tartalmazzák: „2020 Szent Mózes, 2021 Szentföld” (a szlogen egy angol mondásra hajaz és azt akarja mondani, hogy míg tavaly mindenki azt mondta „Úristen”, idén azt mondja „Szentföld” – a szerk.)

Az idegenforgalmi miniszter további, a turizmus fellendítését célzó lépésekről is beszámolt, többek között olyan nagy nemzetközi események reklámozásáról, mint a Tel-Avivban megrendezésre kerülő Pride-felvonulás és a Sylvan Adams filantróp által tervezett Abraham Cycling Cup kerékpárverseny az Emírségekben és Izraelben.

A tel-avivi Pride-felvonulást, amelyet 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek meg, Farkash-Hacohen szerint lehet, hogy nem minden beoltott turista előtt nyitnak meg, de így is egyike lesz a kevés nemzetközi rendezvénynek, amelyet idén nyáron tartanak.

Farkash-Hacohen azt is bejelentette, hogy tervezi az állami támogatások visszaállítását a légitársaságok számára, hogy közvetlenül Eilatba repüljenek, különös hangsúlyt fektetve a déli üdülővárosba irányuló téli utazások megtervezésére.

„Az Eilatba irányuló beutazó turizmus biztosítása kötelességem a város lakosai felé” – mondta – „de ez egyben egyértelmű állásfoglalás az egész idegenforgalmi ágazat számára is: felkészülünk a turizmus mielőbbi, nagyarányú újraindítására”.

Farkash-Hacohen elmondta, hogy a határok az oltott turisták első 40 csoportja előtt a tervek szerint május 23-án nyithatnak. Felvetette, hogy júniusban korlátlan számú oltott turistacsoport érkezhet, és július elején pedig megkezdődhet Izrael esetleges megnyitása az egyéni, oltott turisták előtt.

Farkash-Hacohen elmondta, hogy a szerológiai és PCR-vizsgálat mellett, amelyet minden beutazó, oltott turista számára előírnának, az egyéni turistáknak utazási irodáknál kellene lefoglalniuk a jegyeiket, hogy az izraeli tisztviselők Izraelben tartózkodva nyomon követhessék őket.

Farkash-Hacohen hozzátette, hogy Izrael csak az FDA vagy az EU által jóváhagyott védőoltásokkal beoltott turisták előtt nyitja meg határait, és egyelőre nem engedi be az olyan országokból érkező turistákat, mint Oroszország.

Az izraeli egészségügyi minisztérium kedden azt javasolta, hogy a május 23-i időpontot halasszák el június végéig, és hét országot helyezzenek új, szigorú beutazási korlátozások alá: India, Ukrajna, Etiópia, Brazília, Dél-Afrika, Mexikó és Törökország.

Az Egészségügyi Minisztérium ajánlását a kabinetnek jóvá kell hagyni, és valószínűleg heves viták tárgyát képezi majd, az Idegenforgalmi Minisztérium pedig ellenzi.

Farkash-Hacohen elmondta, hogy véleménye szerint az idegenforgalmi minisztérium tervének a tervezett módon, biztonságosan kell megvalósulnia.

„Tudom, hogy hangzottak el kritikák, amelyeknek egy részével még egyet is tudok érteni” – mondta Farkash-Hacohen. „Fokozatosan újra megnyitjuk az Izraelbe irányuló turizmust, biztosítva az összes izraeli egészségének és jólétének védelmét, miközben lehetővé tesszük a turisztikai ágazatban dolgozók számára, hogy visszatérjenek dolgozni és újjáépíteni – és üdvözöljük a visszatérni vágyó sok embert.”

Izraelben a koronavírus okozta megbetegedések száma jelentősen csökkent a sikeres oltási kampánynak köszönhetően, amelynek során 9 millió állampolgárából több mint 5 millióan kaptak teljes oltást.

Újra megnyílik Izrael a turisták előtt

Május 23-tól, PCR teszttel ugyan, de külföldieknek is lehet Izraelbe utazni.