Káros hatással van a maszk viselése a kismamákra? Egy tanulmány szerint igen

Van-e bármilyen hatása a maszk viselésének a terhes nőkre? A Ben-Gurion University of the Negev, a Tel Hashomer Sheba Medical Center és a Hadassah-University Medical Center kutatóinak új tanulmánya szerint igen. A The Jerusalem Post jelenti.

Az International Journal of Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmány mintegy 1 800 olyan nőt figyelt meg, akik 2020 áprilisa és júniusa között szültek, amikor Izraelben kötelező volt maszkot viselni, és összehasonlította az adatokat a 2019-es év ugyanezen időszakával, valamint 2011-től kezdődően a korábbi évek adataival.

„Két laboratóriumi és két klinikai eredményt vettünk figyelembe” – magyarázta Lior Friedrich, a BGU munkatársa, a tanulmány levelező szerzője a The Jerusalem Postnak.

„Ami az előbbit illeti, több emelkedett hemoglobinszintet és csökkent vérlemezkeszintet regisztráltunk” – mondta.

„Ami a klinikai eredményeket illeti, a koraszülések alacsonyabb, azonban a szülés utáni vérzések magasabb arányát tapasztaltuk.”

A hemoglobin egy olyan vérfehérje, amely oxigént szállít a szövetekbe. A vérlemezkék a legkisebb vérsejtek, és az a feladatuk, hogy vérrögöket képezzenek, hogy segítsenek a szervezetnek megállítani a vérzést.

Friedrich rámutatott, hogy a tanulmány nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést a maszk viselése és e jelenségek között.

„Jelenleg csak annyit tudunk mondani, hogy ezek egy időben történtek” – mutatott rá.

A kutatók azonban rendelkeznek egy bizonyos hipotézissel az események közötti összefüggéssel kapcsolatban.

„A maszk viselése rosszul szellőző teret hozhat létre, ami a vérben szén-dioxid-felhalmozódáshoz és az oxigénszint csökkenéséhez vezet” – mondta Friedrich. „Ez a hemoglobin termelését [az oxigén véráramban történő szállításáért felelős] és a vérlemezkék [a véralvadásért felelős] szintjének csökkenését eredményezi.”

„A magasabb hemoglobinszint a koraszülések alacsonyabb arányával jár együtt, míg az alacsonyabb vérlemezkeszint a szülés utáni vérzés magasabb számához vezethet.”

Friedrich hangsúlyozta, hogy kutatási eredményeiket senki ne értelmezze úgy, mintha azt javasolnák, hogy ne viseljünk maszkot.

„Még nagyon az elején járunk ennek, miközben tudjuk, hogy a maszkok nagyszerűen védik az embereket a COVID-19-től” – jegyezte meg.

A tanulmány következő lépéseként a kutatók az idén hasonló időszakban szülő terhes nők adatait fogják elemezni, tekintettel arra, hogy április 18-tól eltörölték a kültéri maszkviselés követelményét.

„Úgy vélem, ez a tanulmány azért érdekes, mert egy kiemelkedő fontosságú jelenség hatását vizsgálja. Egy nap mindannyiunknak el kellett kezdenünk maszkot viselni. Milyen hatással volt ez az egészségünkre? Ezt kutatjuk” – zárta gondolatait.

Szájon át bevehető Covid gyógyszert tesztelnek Izraelben

A gyógyszer forradalmasíthatja a koronavírus elleni küzdelmet az immunizálás felgyorsítása révén.