Szájon át bevehető Covid gyógyszert tesztelnek Izraelben

Szájon át bevehető gyógyszert tesztelnek Izraelben a koronavírus ellen – számolt be a The Times of Israel. 

Az Oramed Pharmaceuticals nevű izraeli gyógyszergyár szájon át bevehető tablettát fejlesztett ki, amely a lap szerint forradalmasíthatja a koronavírus elleni küzdelmet az immunizálás felgyorsítása révén.

Az Oramed az indiai székhelyű Premas Biotech jövendő oltóanyagának egyadagos, szájon át bevehető változatát készítette el.

Az izraeli vállalkozás azt reméli, hogy hamarosan elkezdhetik az emberi tesztelés első fázisát, és fél év alatt be is fejezhetik a teljes tesztelési folyamatot.

Eddig állatkísérletekben, sertéseknek adták be a készítményt, és azok a megfelelő mennyiségben ellenanyagot termeltek a koronavírus ellen.

„Ez a gyógyszer sokkal gyorsabb és egyszerűbb oltást tesz lehetővé számunkra. Nem kell klinikára, orvosi rendelőbe menni, a tabletta akár a postaládába, otthonába is megérkezhet”

– ecsetelte a módszer előnyeit Mirjam Kidron, a cég tudományos igazgatónője.

A két vállalat Oravax márkanéven közösen tervezi a szer piacra dobását, és ennek érdekében új céget alapítottak Oravax Medical néven.

A Magyarországról származó, Nobel-díjas és Izrael-díjas biokémikus, Avram Hersko a vállalkozás egyik tudományos tanácsadója.

Izraeli kutatók algát is bevetnének a koronavírus ellen

Az alga nem csak a gyulladást enyhítheti, de használata a COVID-19 halálozási arányát is csökkentheti.