Izraeli kutatók algát is bevetnének a koronavírus ellen

Egy izraeli-izlandi kutatócsoport felfedezte, hogy a spirulina alga csökkentheti az esélyét a COVID-19 súlyos lefolyásának – írja a The Jerusalem Post. A kutatások szerint az alga 70 százalékos eséllyel megelőzheti az ún. citokinvihar kialakulását a szervezetben. A kísérlethez használt algákat az izraeli VAXA tenyésztette, amelynek kutatási-fejlesztési kísérleteit az Európai Unió is támogatja.

A tenyésztési körülményeknek köszönhetően egy „továbbfejlesztett” algát kaptak a kutatók. Asaf Tzachor, a kutatás vezetője szerint viszont ezek az algák teljesen természetesek, és nem okoznak mellékhatásokat. A spirulinát az Amerikai Élelmiszerbiztonsági- és Gyógyszerügynökség is engedélyezte, mint étrend-kiegésztőt, Tzachor szerint is valószínűtlen, hogy a gyógyszerekéhez hasonló mellékhatásokat okozzon.

A koronavírus-fertőzöttek egy részénél citokinvihar alakul ki, ami felső légúti megbetegedést okoz, és más szerveket is károsíthat. Ezt a citokinvihart előzi meg a spirulina fogyasztása, ami egyben gyulladáscsökkentő is. Tzachor szerint, ha beválik, a spirulinát már koronavírusok, és influenza esetén is használhatják, ami szintén citokinvihart idéz elő a szervezetben.

Mivel a spirulina a tüneteket enyhíti, hatékony lehet az új mutációk tüneteivel szemben is. Tzachor most abban reménykedik, hogy elkezdhetik a klinikai kísérleteket: ha ott is beválik a szer, az azt jelenti, hogy egy széles körben elérhető, természetes ellenszert találtak a koronavírusra.

Csehország ötezer adag Moderna-vakcinát kapott Izraeltől

A gesztus része annak a kampánynak, melyben Izrael százezer dózis Moderna-oltóanyagot ajándékoz 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak, cserébe a diplomáciai támogatásért.

Címlapképünk illusztráció.