Várható volt: valószínűleg elhalasztják a palesztin választásokat

Elhalaszthatják a közelgő palesztin választásokat a Kelet-Jeruzsálemben történő szavazást övező viták és Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah nevű pártján belüli szakadások miatt – derült ki kedden a palesztin vezetőhöz közeli források nyilatkozataiból.

Sok palesztin már Abbász januári bejelentésekor kételkedett benne, hogy 15 év után valóban sor kerül a május 22-re és július 31-re tervezett parlamenti, illetve elnökválasztásra. A 85 éves Abbász 2005 óta van hatalmon.

Vaszel Abu Juszef, Abbász egyik bizalmasa és a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja megerősítette, hogy a kelet-jeruzsálemi szavazás kulcsfontosságú a palesztin elnök számára.

Ennek bármiféle megakadályozása a választások elhalasztását vonná maga után – tette hozzá.

Abbász egy másik bizalmasa, Husszein as-Sejk azt állította: Izrael hivatalosan tájékoztatta a palesztinokat, hogy nem fogja megengedni a szavazást Kelet-Jeruzsálemben.

A város státusa a palesztin-izraeli konfliktus egyik központi vitatémája. A palesztinok leendő államuk fővárosát látják Kelet-Jeruzsálemben, míg Izrael egységes és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre.

Körülbelül 6300 kelet-jeruzsálemi palesztin szavazatáért megy a kötélhúzás, mert a többiek – mintegy 150 ezer fő – probléma nélkül leadhatják voksaikat a városon kívül.

Bár nem valószínű, hogy a hatezer szavazatnak döntő befolyása lenne a választások kimenetelére, a szóban forgó választópolgárok részvételének szimbolikus jelentősége van a palesztinok számára, akik ezzel is szeretnék jelezni igényüket Kelet-Jeruzsálemre.

Egy névtelenül nyilatkozó egyiptomi diplomata és egy hírszerzési tisztségviselő szerint a palesztinok már tájékoztatták Egyiptomot, hogy a választások elhalasztását tervezik. Abbász állítólag egy csütörtöki ülésen fogja bejelenteni a döntést.

Elemzők úgy vélik, hogy a kelet-jeruzsálemi vita mindössze kifogás a palesztin elnök részéről, aki egy olyan választást készül elhalasztani, amelyet jó eséllyel elveszítene. A Fatahon belül ugyanis a választások hírére belviszály tört ki, és Abbásznak számos kihívója akadt. A megosztottságból a Gázai övezetet vezető Hamász kerülhetne ki megerősödve.

A Gázai övezetet kézben tartó Hamász és más palesztin pártok ellenzik a választások elhalasztását. Hazem Kasszem, a Hamász szóvivője leszögezte: szó sem lehet róla, hogy egyezkedjenek a halasztásról. Szerinte arról kellene inkább beszélni, hogyan lehetne lebonyolítani a szavazást Jeruzsálemben.

Izrael európai diplomatáknak kedden azt mondta: nem fogja megakadályozni a palesztin választásokat. Ugyanakkor még nem nyilatkozott arról, engedélyezi-e a szavazást Kelet-Jeruzsálemben. Izrael hallgatása szakértők szerint azt jelzi, hogy inkább elviselné a halasztás miatti szemrehányásokat, mint hogy tanúja legyen a Hamász további érnyerésének a választásokat követően.

Aggódnak a palesztinok a választások miatt

Palesztin szervezetek azzal vádolják Izraelt, hogy megpróbál beavatkozni a közelgő palesztin választásokba.