Aggódnak a palesztinok a választások miatt

Palesztin szervezetek azzal vádolták kedden Izraelt, hogy megpróbál beavatkozni a közelgő palesztin választásokba.

A Mahmúd Abbász vezette, Ciszjordániát irányító Fatah központi bizottságának egyik tagja, Dzsamál Muhszin sajtóközleménye szerint az izraeli hatóságok letartóztatták a szervezet több jelöltjét Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben nem sokkal a választási kampány megvitatását célzó értekezlet előtt.

Muhszin szerint

a zsidó állam betilt minden, a választásokkal kapcsolatos megmozdulást, beleértve a kampánygyűléseket is.

Fauzi Barhúm, a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó iszlamista Hamász szóvivője szintén azt közölte, hogy az izraeli hatóságok letartóztatták a szervezet egyik jelöltjét Betlehemben, amit a palesztin választásokba való nyílt beavatkozásnak nevezett, és felszólította a nemzetközi közösséget, valamint az emberi jogi szervezeteket, gyakoroljanak nyomást Izraelre, hagyjon fel ezekkel az akciókkal.

A tervek szerint a palesztin területeken a parlamenti választásokat május 22-én, az elnökválasztást július 31-én tartják. Amennyiben megvalósul, tizenöt éve a mostani lesz az első alkalom, hogy a palesztinok választanak. A legutóbbi elnökválasztást 2005-ben, a legutóbbi parlamentit 2006-ban tartották.

Augusztus végén megválasztják a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) döntéshozó testületének számító Palesztin Nemzeti Tanács tagjait is.

Izrael nem szeretne Fatah-Hamász koalíciót

Az izraeli nemzetbiztonsági szolgálat a Shin Bet vezetője arra kérte Mahmud Abbászt, hogy ne alakítson közös kormányt a Hamásszal.