Robbanószerrel megrakott csónakot juttattak távirányítással egy szaúdi kikötőbe

Robbanószerrel megrakott csónakot juttattak távirányítással ismeretlenek kedden egy szaúdi kikötőbe, a legénység nélküli járművet a sivatagi királyság megsemmisítette – adta hírül a szaúdi állami hírügynökség. 

A csónak felrobbant, és – az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint – Janbu kikötőjénél a kereskedelmi forgalom infrastruktúrája károkat szenvedhetett.

Ami a csónak távirányítóit illeti, feltehetően a jemeni kormány ellen lázadó húszik lehettek, mivel ők már korábban is többször intéztek hasonló csónakos támadásokat Szaúd-Arábia ellen. Mindazonáltal a húszik egyelőre nem vállalták magukra a keddi akciót.

Janbu a sivatagi királyság létfontosságú kelet-nyugati kőolajvezetékének a végpontja, ahonnan tartályhajókba szivattyúzva az energiahordozó anélkül juthat tovább, hogy át kellene vinni a Hormuzi-szoroson, amelyen a hajózás Irán akciói miatt nem biztonságos. Janbuból egyébként finomított olajipari termékeket is exportál Szaúd-Arábia, mivel a kikötővárosban van finomító üzem, amely naponta 400 ezer hordónyi kőolajat tud feloldozni.

Bagdadban tárgyal Irán és Szaúd-Arábia

Irán és Szaúd-Arábia számos fronton verseng egymással, így Jemenben, Irakban és Libanonban is, ahol befolyásos, Teherán támogatását élvező milíciák működnek.