Rettegnek a nők a hollandiai bevándorlóvárosban

A rotterdami nők csaknem fele még mindig szexuális megfélemlítést és zaklatást tapasztal az utcán a férfiak részéről – állapította meg a rotterdami Erasmus Egyetem új kutatása a Mandiner NL Times alapján írt szemléje szerint.

Annak ellenére, hogy jogi lépéseket tettek és nyilvános kampányok büntethetővé tették az utcai gúnyos szexuális zaklatásokat, ez az adatok legutóbbi összegyűjtése során öt év alatt sem csökkent – jelentette az ANP. A kutatók megállapították, hogy a nők 47%-a azt mondta, hogy az utcai zaklatásnak ezzel a formájával kell megküzdenie. Ez gyakorlatilag megegyezik a 2016-os esettel.

„Ugyanakkor sok nő még mindig inkább nem megy ki az utcára éjszaka, vagy nyomást éreznek arra, hogy másként öltözzenek” – áll az ANP jelentésében.

A kutatók azt is megállapították, hogy az ügy iránti tudatosság megnőtt a kampányok miatt, amelyeket a hatóságok ennek a kérdésnek a kezelésére indítottak. Ilyen mozgalomra példa volt a „pikpraat van de straat” kampány, amelyet Rotterdam önkormányzata indított el 2017-ben. A kampány során az önkormányzat egy StopApp nevű külön alkalmazást indított el, amely lehetővé tette a nők számára, hogy névtelenül jelentsék az utcai zaklatásokat. A vizsgálatban részt vevő nők azt is jelezték, hogy a fiatalok oktatásában nagyobb figyelmet kell fordítani erre a kérdésre – írja az Nltimes.

A 650 ezres rotterdami lakosság 2018-ban 50%-ban nem holland hátterű volt, a legnagyobb etnikum köztük suriname-i (8%), 7%-uk török és 7%-uk marokkói, ezt követik az egyéb csoportok. A lakosság 13%-a muszlim.

A város polgármestere 2009 óta a munkáspárti Ahmed Aboutaleb, aki Marokkóban született.

A hallgatás bűne – migráció, iszlám és a női jogok felszámolása

A muszlim bevándorlás következtében Európában kezd gyökeret verni egy olyan értékrend, amely nem tekinti egyenlőnek a nőket a férfiakkal. Hajdú Tímea recenziója.

Cikkünk címlapképe illusztráció.