Gyaníthatóan dróntámadás ért egy olajtankert Szíria partjai előtt

Gyaníthatóan dróntámadás ért szombaton egy iráni olajtankert Szíria partjai előtt a Banijasz olajterminál közelében – közölte a szíriai olajügyi minisztérium. A hajón keletkezett tűzben életét vesztette három szíriai állampolgár – jelentette a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő emigráns csoport az MTI szerint.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) hozzátette, hogy a hajó egy olajfinomító közelében tartózkodott, amikor találat érte. A nagy-britanniai központú csoport szerint egyelőre nem világos, hogy a robbanást mi okozta.

A SANA állami hírügynökség beszámolója szerint a hajó egyik tartályában keletkezett tüzet időközben sikeresen eloltották. A támadás a libanoni felségvizek irányából érkezett – tették hozzá, anélkül, hogy áldozatokról vagy károkról említést tettek volna.

Az iráni al-Alam televízió közölte, hogy az olajtankert két „lövedék” találta el. Értesülése szerint a károkat szenvedett iráni hajó egyike volt annak a három tankernek, amely nemrég érkezett az olajterminálhoz.

Olajipari szakértők szerint az olajfinomítóval rendelkező Banijasz kikötőváros fedezi Homsszal együtt Szíria dízelolaj, fűtőolaj, benzin és más olajszármazékok iránti szükségletének nagy részét.

Mivel a fontosabb olajlelőhelyek Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékének kezén vannak, a szankciók és a polgárháború sújtotta országban az utóbbi évben komoly üzemanyaghiány lépett fel, ami áremelkedéseket eredményezett. A damaszkuszi vezetés ezért egyre inkább szövetségese, Irán olajszállítmányaira volt kénytelen hagyatkozni, bár a nyugati büntetőintézkedések és a helyi fizetőeszköz, a szíriai font elértéktelenedése megnehezítette az importot.

A harci cselekmény elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett. Az utóbbi időben azonban több rejtélyes támadást is intéztek teherhajók ellen a közel-keleti térségben, miközben kiéleződtek a feszültségek Irán, Izrael és az Egyesült Államok között.

A Háárec című izraeli lap márciusban arról számolt be, hogy komoly gazdasági károkat okozó tengeri viszály folyik Irán és Izrael között. Az újság tudni véli, hogy Izrael több tucat iráni olajtankerre mért csapást, több milliárd dolláros kárt okozva Iránnak, sikeresen megzavarva az iszlám köztársaság tengeri szállításait.

Címlapképünk illusztráció.