A szerdai zavargásokat követően Jeruzsálem óvárosában csütörtök este újabb erőszakos zavargások robbantak ki. A Damaszkusz kapunál arab tüntetők szálltak szembe radikális jobboldali zsidók egy csoportjával, akik „Halál az arabokra” skandálva vonultak a helyszínre – számolt be az Ujkelet.live 

Az arab tüntetők feloszlatására kábítógránátokat, könnygázt és vízágyúkat vetettek be, miközben legalább százan megsebesültek – közölte a palesztin Vörös Félhold.

Az izraeli rendőrség szerint az egyik lovas tiszt könnyebben megsebesült, amikor egy arab tüntető kővel eltalálta. A zavargások során négy arabot tartóztattak le.

Kelet-Jeruzsálemben az arabok kövekkel dobáltak egy zsidó autóst, és amikor gyalog próbált elmenekülni, többen elkapták és megverték, kocsiját később felgyújtották, közölte a rendőrség. Ezenkívül felgyújtottak egy szeméttárolót és egy buszmegállót is.

Az esetet videóra is felvették:

نير حسون Nir Hasson ניר חסון on Twitter: „נהג יהודי הותקף ליד רוקפלר ע”י פלסטינים. הוא הוכה ורכבו הוצת. כרגע בבית חולים, מצבו לא ידוע. https://t.co/mo5EDxkpxu / Twitter”

נהג יהודי הותקף ליד רוקפלר ע”י פלסטינים. הוא הוכה ורכבו הוצת. כרגע בבית חולים, מצבו לא ידוע. https://t.co/mo5EDxkpxu

A rendőrség beszámolója szerint radikális jobboldali zsidó aktivisták egy csoportja kövekkel támadt az arabokra.

Az újabb zavargások alig egy nappal azután történtek, hogy utcai összecsapások robbantak ki zsidók és arabok között Jeruzsálem belvárosában. Egy radikális zsidó csoport előre bejelentette, hogy csütörtökön Jeruzsálemben felvonulást tartanak.

Lehava szerdai közleményében arra figyelmeztetett, hogy aktivistái a Damaszkusz kapuhoz fognak vonulni, hogy tiltakozzanak a zsidók elleni legutóbbi erőszak ellen.

Végül a csoport mintegy 300 ellentüntető aktivistája megjelent néhány méterre az arab felvonulóktól azt skandálva, hogy „Halál az arabokra!” és „Menjetek innen arabok!”

Arab lakónegyedben randalíroznak a tüntetők: 

نير حسون Nir Hasson ניר חסון on Twitter: „יהודים תוקפים בית בעיר העתיקה. אם תדליקו את הרמקולים תשמעו את הבכי של הילדים. pic.twitter.com/lgR5HaXe1s / Twitter”

יהודים תוקפים בית בעיר העתיקה. אם תדליקו את הרמקולים תשמעו את הבכי של הילדים. pic.twitter.com/lgR5HaXe1s

Miközben a rendőrség megpróbálta elkülöníteni a két csoportot, azoknak az arab tüntetőknek kereszttüzébe került, akik a kapu előtt gyűltek össze, hogy ellensúlyozzák a várható menetet, és köveket illetve palackokat kezdtek dobálni a rendfenntartókra.

A 12-es csatorna beszámolója szerint, noha a rendőrség a felvonulás előtt több száz tisztet kivezényelt a helyszínre, hogy megakadályozza a Lehava tüntetők előre bejelentett akcióját, aktivisták tucatjai az arabok közelébe jutottak, és a két csoport különféle tárgyakkal kezdte el dobálni egymást.

A rendőrség végül lovasrendőrökkel próbálta visszatartani a Bentzi Gopstein által vezetett Lehava tüntetőket.

Miután a rendőrök eltorlaszolták az óvárosba vezető utat, több tucat Lehava aktivista a közeli Mahane Jehuda piacra vonult, ahol arab dolgozókra támadtak, akiket végül a rendőröknek kellett kimenekíteni.

A héber média arról számolt be, hogy a Lehava aktivistái és a palesztinok egyaránt a közösségi médiát használták arra, hogy támogatókat szerezzenek és szervezkedjenek.

Terrorizmus támogatásával vádolnak egy radikális jobboldali vezetőt Izraelben

Rasszizmus és erőszak — ezek a szavak is lengik körül Bentzi Gopsteint a sajtóban.