Biden: 2030-ig minimum 50 százalékkal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását

„Mozognunk kell. Gyorsan kell haladnunk „, hogy a globális felmelegedés legfeljebb 1,5 Celsius fok legyen az iparosodás előtti időkhöz képest – mondta Biden.

A csúcstalálkozót megnyitó beszédében Biden kifejtette elképzeléseit egy zöldebb gazdaságról, amelyben az éghajlatváltozást minden ágazatban komolyan veszik, és több munkahelyet eredményez azoknak a munkavállalóknak, akikre – mint fogalmazott – karrierje során mindig összpontosított.

„Ezt tehetjük, hogy nem pusztán egy virágzóbb gazdaságot építünk, hanem egy olyat, amely egészségesebb, igazságosabb és tisztább az egész bolygó számára” – mondta az elnök.

„Ezek a lépések legkésőbb 2050-ig a nettó nulla kibocsátásra fogják átállítani Amerika gazdaságát” – tette hozzá Joe Biden.

Az amerikai elnök szerint a mostani csúcstalálkozó első lépésnek tekinthető a legnagyobb és legtöbb széndioxidot kibocsátó gazdaságok közös erőfeszítései felé.

Az elnök kollektív fellépésre szólított fel az éghajlatváltozás leküzdése érdekében. Kijelentette, hogy a globális közösségnek nincs más választása, mint hogy szembeszálljon „korunk egzisztenciális válságával”. Úgy fogalmazott: „egyetlen nemzet sem képes egyedül megoldani ezt a válságot. Mindannyiunknak – különösen azoknak, akik a világ legnagyobb gazdaságait képviseljük – tennünk kell ellene”. Biden szerint ez egyszerre „erkölcsi és gazdasági kényszer”. Úgy fogalmazott: „Az idő rövid, de hiszem, hogy meg tudjuk és meg is fogjuk csinálni.”

Az amerikai elnök szerint azok az országok, amelyek követik adminisztrációja iránymutatásait az éghajlatváltozás kezelésére irányuló beruházásokkal kapcsolatban, gazdaságaikat „ellenállóbbá és versenyképesebbé” teszik.

Beszédében Biden szólt a hónap elején nyilvánosságra hozott, több mint 2000 milliárd dolláros infrastruktúra- és klímacsomagjáról is, amelynek fontos elemei például az elektromos járműveket kiszolgáló töltőállomások telepítése, a nagyrészt ólomból készült főbb vezetékek és csatornák cseréje, valamint az elektromos hálózat korszerűsítése is.

Joe Biden amerikai elnök negyven állam- és kormányfőt hívott meg az online csúcstalálkozóra. A csütörtökön kezdődött kétnapos rendezvény célja, hogy előkészítse az ENSZ novemberi glasgow-i klímakonferenciáját, és meggyőzze a gazdasági nagyhatalmakat az ambiciózusabb klímavédelmi célkitűzések nélkülözhetetlenségéről.

„A környezetvédők nevében bocsánatot kérek a klímahiszti miatt”

„A környezetvédő riasztgatás mögött álló ideológia, azaz a malthusianizmus folyamatosan megdőlt az elmúlt 200 évben” – írja Michael Shellenberger.