Öngyilkosságot kísérelt meg a ZAKA alapítója

Öngyilkosságot kísérelt meg a zaklatással és nemi erőszakkal vádolt, mentőszolgálatot alapító ultraortodox híresség Izraelben – jelentette a Kan, a helyi közszolgálati rádió csütörtökön.

Jehuda Mesi-Zahavot, a ZAKA nevű katasztrófavédelmi mentőszolgálatot alapító ultraortodox hírességet újraélesztették, és életveszélyes állapotban kórházba szállították, miután megpróbált véget vetni életének.

A jeruzsálemi Saáré Cedek kórház intenzív osztályán ápolják, ahol orvosai egyelőre nem tudják, hogy maradnadóak-e a sérülései, illetve mekkora kárt tett magában. A fia értesítette a mentőket, miután hosszabb ideig nem vette fel a telefont.

A 12-es kereskedelmi TV csatorna Tények (Uvda) című műsora az esti órákban újabb leleplező riport sugárzását tervezte a Mesi-Zahav által elkövetett szexuális visszaélésekről, melyet már elkezdtek beharangozni a tévében.

A ZAKA elnöke lemond az Izrael-díjról, miután a rendőrség szexuális bántalmazás miatt nyomozást indított ellene

Évtizedekre visszamenőleg fogalmaztak meg vádakat a neves ortodox közszereplő ellen, aki minden vádat tagad.

Több mint egy hónappal ezelőtt hozták nyilvánosságra az izraeli médiában a vádakat, melyek szerint Mesi-Zahav évtizedek óta súlyos szexuális bűntetteket követett el az ilyesmiről mélyen hallgató ultraortodox közösségben férjezett asszonyok és lányok, sőt kiskorúak, fiúk és lányok ellen egyaránt.

A leleplező írások megjelenése után lemondott az Izrael-díjról, az ország legrangosabb kitüntetéséről, amelyre korábban életművéért felterjesztették, majd bejelentette munkája felfüggesztését is.

Mesi-Zahavról március közepén jelent meg a Háárec című újságban az első leleplező írás, amelyben hat esetet hoztak napvilágra. Később a ynet újabb eseteket ismertetett, s a 12-es kereskedelmi tévé jelentése szerint már tucatnyi új áldozat jelentkezett.

A médiában megjelent vádak után a rendőrség ismét nyomozni kezdett, miután évekkel korábban már lezártak egy hasonló vizsgálatot. Az ultraortodox közösségből kikerült áldozatai közül kevesen vállalják a tanúskodást, noha többen nevük elhallgatásával készek voltak nyilatkozni a médiának.

Újabb vádak a ZAKA alapítója ellen

Jehuda Mesi-Zahavot négy évtizedre visszamenő szexuális visszaélésekkel vádolják férfiak és nők egyaránt.