Újabb vádak a ZAKA alapítója ellen

Jehuda Mesi-Zahavot négy évtizedre visszamenő szexuális visszaélésekkel vádolják férfiak és nők egyaránt. 

Jehuda Mesi-Zahav, a ZAKA kutató-mentő szolgálat alapítója és volt vezetője megpróbált orgiát rendezni egy nővel és öt férfi prostituálttal – írja a Haaretz egy nyilvánosságra hozott felvételre hivatkozva.

Mesi-Zahavot férfiak, nők, tizenévesek, sőt gyermekek elleni szexuális bántalmazással és erőszakkal vádolják. A vizsgálat miatt a ZAKA alapítója közölte, nem veszi át az Izrael-díjat, az ország legmagasabb polgári kitüntetését, melyre pár hete jelölték – számolt be az Ujkelet.live 

A felvételen Mesi-Zahav hallható, ahogy egy prostituált fiatal férfival beszél, arra kérve őt, hogy találjon öt férfit egy orgiához egy női “ismerősével”.

Mesi-Zahav ügyvédje, Efráim Damari szerint a felvétel nem bizonyíték semmire.

„Mindenki számára, aki hallja a felvételt, világos, hogy ez nem más, mint egy illetlen beszélgetés barátok között” – nyilatkoza Damari.

A felvétel mellett egy új tanúvallomás is megjelent. Egy 40-es éveiben járó nő azt állította, hogy Mesi-Zahav 2014-ben szexuálisan zaklatta a ZAKA jeruzsálemi központjában. Ez az eset azért jelentős, mert az elévülési határidőn belül van, bár a nő még nem tett feljelentést a rendőrségen.

A rendőrség a múlt héten eljárást indított Mesi-Zahav ellen, és legalább egy hivatalos panasz már beérkezett hozzájuk, de úgy tűnik, nincs elévülésen belüli bizonyítékuk.

Egy férfi szerdán szexuális zaklatásért feljelentést tett Mesi-Zahav ellen, az állítólagos áldozat, egy 40 év körüli férfi, a Lahav 433 súlyos bűncselekményeket vizsgáló egységében azt mondta a nyomozóknak, hogy Mesi-Zahav 14 éves korában molesztálta és megpróbálta megerőszakolni.

Zahav ellen először 2010-ben kezdtek nyomozni.

Mesi-Zahav hétfőn, önként érkezett az izraeli rendőrség Lahav 433 egységéhez, hogy előadhassa saját verzióját a történtekről, de a helyszínen egy tiszt közölte vele, hogy mivel még nem hívták be kihallgatásra vagy vallomástételre, a meghallgatására jelen pillanatban nem kerülhet sor és távoznia kell.

Mesi-Zahav védőügyvédje, Efráim Damari szerint ügyfele „kezdeményezte a szokatlan lépést, és kihallgatásra jelentkezett a Lahavnál. Nincs semmi rejtegetnivalója”.

A ZAKA elnöke lemond az Izrael-díjról, miután a rendőrség szexuális bántalmazás miatt nyomozást indított ellene

Évtizedekre visszamenőleg fogalmaztak meg vádakat a neves ortodox közszereplő ellen, aki minden vádat tagad.