Gulyás Gergely: Az állam nem vesz részt egyházi szervezetek vitájában

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ma tartott online sajtótájékoztatóján az örökjáradék körül kialakult hitközségek közti vitáról is beszélt.

A minisztert kérdezték a magyarországi zsidó szervezetek közötti vitáról, és arról, hogy mennyire tarják jogilag megalapozottnak egy jeruzsálemi vallási bíróság majdani döntését a kormány és egy zsidó szervezet között.

Gulyás Gergely azt felelte,

a kormány eddig sem vett részt egyházak, vallási szervezetek vitájában, és ezt követően sem fog. Az ítéletek elismerésére vonatkozó nemzetközi szabályok pedig ismertek, a kormány azoknak megfelelően fog eljárni.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) és az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség közösen fordult az izraeli Főrabbinátus jeruzsálemi bíróságának polgári tagozatához, hogy vallásjogi ítélettel igyekezzen rábízni a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) a kormány által a kommunista államhatalom idején lefoglalt, de vissza nem térített ingatlanvagyon után fizetett ún. örökjáradék újra felosztására.

A MAOIH és az EMIH jelenleg összesen 20, míg a Mazsihisz 80 százalékát kapja az örökjáradékként kifizetett évi mintegy 1,8 milliárd forintból annak ellenére, hogy az 1950-es években államosított ingatlanvagyon közel fele e két hitközség által képviselt irányzatokhoz tartozott.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija szerint az örökjáradék megállapításánál azt is figyelembe kellene venni, hogy melyik hitközség mekkora hitéleti tevékenységet lát el, hiszen ez az örökjáradék kifizetésének elsődleges célja. Köves rabbi szerint ebben a megközelítésben „még több is járna a két tradicionális hitközségnek, mint a források fele”.

Minden, amit az örökjáradék-ügyről tudni szerettél volna, de nem merted megkérdezni

Választ adunk az elmúlt napok a zsidóságot érintő, nagy nyilvánosságot kapott ügyének minden kérdésére. Megyeri A. Jonatán írása.