A jeruzsálemi Főrabbinátus bírósága az örökjáradék kifizetésének befagyasztását kezdeményezi

A jeruzsálemi Főrabbinátus bírósága nem kötelező érvényű végzést adott ki Magyarország kormánya részére, amely elrendeli a magyar zsidó hitközségek viszályának alapot szolgáltató örökjáradék kifizetésének befagyasztását addig, amíg az izraeli rabbinikus bíróság ítéletet nem hoz az ügyben — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Az izraeli igazságszolgáltatásához tartozó jeruzsálemi Főrabbinátus bírósága polgári tagozatának döntésére azután került sor, hogy a magyarországi ortodox zsidókat tömörítő hitközség, a MAOIH, és a status quo irányzat jogutódjaként eljáró EMIH keresetet nyújtott be a neológ mozgalomhoz tartozó Mazsihisszel szemben.

Két ortodox hitközség azért fordult a jeruzsálemi rabbinikus bírósághoz, mert a háláchá, a zsidó vallásjog előírja, hogy a zsidók közötti vitákat zsidó bíróságon kell rendezni.

A MAOIH állítása szerint a Mazsihisz mintegy 10 milliárd forinttal tartozik neki.

A pénz egy 1991-es magyar törvényhez kapcsolható, amely biztosítja a zsidó szervezetek finanszírozását 153 olyan ingatlan után, melyeket a kommunista államhatalom tulajdonolt el.

A MAOIH azt állítja, hogy ezen ingatlanok 40% -a az ortodox irányzathoz tartozott, ennek ellenére a finanszírozásnak csak 5% -át kapta a Mazsihisztől, amely szervezet a MAOIH szerint felelős volt a helyreállítási pénz igazságos elosztásáért.

Az EMIH támogatja a Mazsihisz elleni jogi lépéseket.

A Mazsihisz által kiadott nyilatkozat vitatja, hogy a pénz a MAOIH-nak jár és tiltakozott „a közelmúltbeli támadási kísérletek miatt, amelyek megosztották közösségüket”.

A JTA azt is leírja, hogy az EMIH és a Mazsihisz a politikai színtéren is összecsapott már korábban, például akkor, amikor a Mazsihisz azt állította, hogy a magyar kormány ösztönözte az antiszemitizmust. Az EMIH elutasította ezt az állítást.

Köves Slomó: Májusban indulhat a jeruzsálemi per a Mazsihisszel szemben (videó)

Az EMIH vezető rabbija szerint a MAZSIHISZ a kommunista rendszer nyomása miatt egyesítette a zsidók védelmét.