A palesztinok a Facebookon kémkednek

A Facebook szerint a palesztin hírszerzés arra használta a platformot, hogy kémkedjen a polgárok után A célpontok között voltak többek között újságírók, a Fatah párt ellenzéki csoportjai és emberi jogi aktivisták — írja az i24News.

A Facebook szerdán közölte, hogy letiltotta azokat a fiókokat, amelyeket a Palesztin Hatóság belső hírszerző szervezete használt újságírók, emberi jogi aktivisták és politikai ellenfelek utáni kémkedésre.

Az amerikai közösségi médiaóriás egy jelentésben azt is közölte, hogy azonosította és letiltotta annak a csoportnak a „politikai indíttatású” kémkedési műveleteit, amelyről úgy vélik, hogy Gázában székel és a Hamászhoz, a palesztin enklávé iszlamista vezetőihez kötődik.

A szerdán közzétett jelentés a jövő hónapban esedékes, mérföldkőnek számító palesztin törvényhozási választások előtt készült, amelyeken 15 év óta először kerül szembe egymással a rivális ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság (PA) és a Hamász.

A Facebook szerint a Palesztin Hatóság megelőző biztonsági szolgálata (PSS)

„újságírókat, a Fatah vezette kormányt ellenző személyeket, emberi jogi aktivistákat és katonai csoportokat” vett célba elsősorban Ciszjordániában, Gázában és Szíriában, „kisebb mértékben Törökországban, Irakban, Libanonban és Líbiában”.

A ciszjordániai központból tevékenykedő ügynökök „alacsony szintű, biztonságos csevegőalkalmazásnak álcázott rosszindulatú szoftvereket” használtak, hogy beszivárogjanak az androidos eszközökre, és információkat gyűjtsenek róluk, beleértve „a hívásnaplókat, a tartózkodási helyet, a kapcsolatokat és a szöveges üzeneteket” – áll a jelentésben.

A PSS egy hamis alkalmazást is létrehozott, amelyre újságírókat kértek fel, hogy „emberi jogokkal kapcsolatos cikkeket küldjenek be publikálásra”

— állítják a jelentést író Facebook kiberkémkedési- és fenyegetéskutatók.

A hírszerző szolgálat emellett hamis fiókokat használt, amelyekben elsősorban fiatal nőknek adták ki magukat, de volt, hogy „a Hamász, a Fatah, különböző katonai csoportok, újságírók és aktivisták támogatóinak” adták ki magukat, hogy „bizalmat építsenek ki a célpontjaik között, és rávegyék őket a rosszindulatú szoftverek telepítésére”.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy az úgynevezett Arid Viper csoport a történteket „államilag támogatott kiberkémkedési műveleteknek” nevezte, amelyekről úgy vélte, hogy „politikai indíttatásúak”.

Független kutatók szerint a csoport 2013 óta indít kibertámadásokat Gázából Izrael felé.

A Facebook közölte, hogy mind a PSS-hez, mind az Arid Viperhez kapcsolódó fiókokat leszerelte,

„kiadta a rosszindulatú programok hashtag-eit, blokkolta a tevékenységükhöz kapcsolódó domaineket, és riasztotta a célszemélyeket”.

Abbász és a demokratikus választások

Annak ellenére, hogy mandátuma 10 éve lejárt, Abbász eltekintett az újabb választások kiírásától. Nagy Gabriella elemzése.