Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szankciókat fogadhat el a szíriai kormány ellen

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tagállamai megvitattak egy javaslatot kedden, amelynek értelmében egyebek mellett megfosztanák Szíriát a szavazati jogától a tiltott vegyi fegyverek többszöri bevetése miatt.

A szervezet 193 tagállamának megküldött határozattervezetet 46 ország kezdeményezte, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország. Ezt az OPCW kétharmados többséggel fogadhatja el az e heti tanácskozásán, feltehetőleg szerdán.

A javaslat értelmében Szíria nem tölthetne be semmilyen tisztséget a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben, illetve megvonnák a szavazati jogát.

Noha elemzők szerint az intézkedés jórészt szimbolikus jelentőségű, a lépés fontos a szíriai kormány háborús bűncselekmények miatti elszámoltatásának folyamatában.

„Tartozunk ezzel a szíriai népnek” – hangsúlyozta Luis Vassy, a francia kormány képviselője.

A szíriai rezsim és szövetségese, Oroszország többször is határozottan tagadta, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be a kormányerők a nagyjából immár egy évtizede tartó polgárháborúban.

Damaszkusz és Moszkva egyelőre nem kommentálta a tervezetről szóló sajtóhíreket.

Az ENSZ és az OPCW közös tényfeltáró missziója szerint a szíriai kormányerők több alkalommal is klór-, illetve szaringázzal töltött bombákat vetettek be a tíz éve tartó polgárháborúban, míg az Iszlám Állam dzsihadistái mustárgázt használtak ellenségeik ellen.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata, valamint az őt támogató Oroszország folyamatosan tagadták vegyi fegyver bevetését, azt állítva: a felkelők megrendeztek ilyen támadásokat, hogy Damaszkuszt bűnbaknak állítsák be.

A svéd rendőrségnél tettek feljelentést a szíriai vegyifegyver-támadások áldozatai

A valószínűsített háborús bűncselekmények ügyében a svéd rendőrség jogosult nyomozni attól függetlenül, hogy azokat hol követték el.