A svéd rendőrségnél tettek feljelentést a szíriai vegyifegyver-támadások áldozatai

Feljelentést tettek hétfőn a svéd rendőrségnél a szíriai vegyifegyver-támadások áldozatait képviselő ügyvédek, kérve, hogy vizsgálják ki Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya tisztségviselőinek a szerepét ezekben a támadásokban.

A valószínűsített háborús bűncselekmények ügyében a svéd rendőrség jogosult nyomozni attól függetlenül, hogy azokat hol követték el.

Hasonló jogi lépéseket tett korábban az áldozatok nevében Németországban és Franciaországban több civil szervezet, így a Polgári Jogok Védelmezői, a Média- és Szólásszabadság Szíriai Központja, a Szíriai Archívum és a Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezés.

„A szervezetek felszólítják a svéd igazságügyi hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot ezeknek a támadásoknak az ügyében, hogy a joghatóság egyetemlegességének elve alapján bíróság elé lehessen állítani a szíriai illetékeseket” – közölte a feljelentést benyújtó szervezet közleményében.

A szíriai kormány tagadja, hogy valaha is vegyi fegyvert vetett volna be polgári lakosok ellen a lázadókkal folyatott harcok során. A 2011-ben kezdődött konfliktus során Aszad a legtöbb kulcsfontosságú területet visszahódította Oroszország és Irán katonai támogatásával.

A feljelentés szerint a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be 2013-ban az ellenzék kezén lévő Gúta, 2017-ben pedig Hán-Sejkún ellen. A támadások következtében több száz polgári személy – közöttük gyermekek – haltak meg.

„A demokráciapárti tüntetők elleni első támadások óta a kormány több mint háromszáz alkalommal használt vegyi fegyvert a lakosság terrorizálására” – mondta Steve Kostas, az Igazságügyi Kezdeményezés ügyvédje.

„A svéd hatóságok csatlakozhatnak francia és német partnereikhez, hogy közösen vizsgálják ki a vegyi fegyverek bevetését Szíriában, és tanúbizonyságot adjanak arról, hogy az ilyen bűncselekmények esetében az elkövetők nem lehetnek büntetlenek” – áll az ügyvéd által kiadott közleményben.

Egy, az ENSZ megrendelésére az elkövetők azonítása céljából elvégzett vizsgálat 2017-ben arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai kormány használt klórgázt és szarint.

Az első per, amelyben Aszad biztonsági szolgálatainak gyanúsított tagjait emberiesség elleni bűncselekmények, közöttük kínzás és szexuális bántalmazás miatt vonják felelősségre, 2020 áprilisában kezdődött egy német bíróságon.

Vegyi fegyvert is bevethettek Szíriában a kormányerők

A szíriai kormányerők több alkalommal is klór-, illetve szaringázzal töltött bombákat vetettek be, míg az Iszlám Állam dzsihadistái mustárgázt használtak ellenségeik ellen.