Irán az idén sem tartja meg Izrael-ellenes Jeruzsálem-napját

Irán a tavalyi év után idén sem tartja meg Izrael-ellenes Jeruzsálem-napját a koronavírus-járvány miatt – közölte kedden egy helyi tisztségviselő.

„A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt nem lesznek Jeruzsálem-napi tüntetések az idén sem” – mondta Noszratolláh Lotfi, az iráni fejlesztési koordinációs tanács vezetőhelyettese a Fársz iráni félhivatalos hírügynökségnek.

Irán hagyományosan a ramadán utolsó péntekén tartja az al-Kudsz napot – al-Kudsz Jeruzsálem arab neve -, tiltakozásul Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli annektálása ellen. Az idén ez a nap május 7-re esik.

Irán nem ismeri el Izrael Államot, és annak vezetését teszi felelőssé az összes térségbeli problémáért.

A koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek gyorsan növekvő száma miatt az iráni kormány a múlt héten szigorú, országos vesztegzárat vezetett be, egyebek között az iráni parlament is felfüggesztette működését.

A perzsa államban az elmúlt időszakban naponta átlagosan a fertőzéshez köthető körülbelül 400 halálesetet és több mint 22 ezer újabb fertőzöttet regisztráltak.

A 83 millió lakosú Iránban eddig több mint kétmillió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető több mint 67 ezer halálesetet regisztráltak.

Irán szerint letartóztattak egy izraeli kémet

Azokat, akiket az iráni igazságszolgáltatás bűnösnek talál az ország ellenségeinek való kémkedésben, gyakran halálbüntetéssel sújtják.