Szaúdi feminista kapta a Václáv Havel Emberi Jogi Díjat

Lúdzsán Alhatlulnak, a szaúdi-arábiai feminista mozgalom vezető személyiségének ítélte oda a Václav Havel Emberi Jogi Díjat az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése – közölte hétfőn a strasbourgi székhelyű testület.

Lúdzsán Alhatlul többek között a férfiak általi gyámsági rendszer eltörlésért és a nők gépkocsivezetéshez való jogáért hazájában folytatott küzdelemért kapta a kitüntetést, amely a tavalyi évre szól, de az átadásra a koronavírus-járvány miatt csak most került sor.

A 60 ezer euróval járó díjat, lánytestvére Lina Alhatlul vette át, szimbolikusan videóösszeköttetésen keresztül, mivel testvérét a szaúdi rezsim több évre bebörtönözte, és tavaly februári szabadon engedése után, továbbra is háziőrizetben tartják a hatóságok.

„Lúdzsán feláldozta magát a szaúdi nők jobb életéért. Tevékenysége miatt elrabolták, bebörtönözték, brutálisan megkínozták, és most terroristának minősítik. De minél több idő telik el, Lúdzsán annál inkább bebizonyítja, milyen bátor és ellenálló, és mennyire hisz abban, amit tesz” – mondta Lina Alhathul a virtuális díjátadó ünnepségen.

A strasbourgi ceremónián az idei másik két jelölt, a nepáli Drukpa női buddhista rend és Juliane Lusenge női jogokért küzdő kongói aktivista is oklevelet kapott az emberi jogok védelme terén nyújtott kiemelkedő teljesítménye miatt.

A kitüntetést Václav Havel egykori csehszlovák, későbbi cseh elnökről, drámaíróról nevezték el, aki Csehszlovákiában az ellenzéki értelmiség vezéralakja volt. A díjat nyolcadik alkalommal ítélték oda, az ET parlamenti közgyűlésének, a Václav Havel Könyvtárnak és a Charta 77 Alapítványnak a hozzájárulásából.

Miért nem érdeklik a nyugati feministákat a szegény országok női?

Egy kritika szerint a nyugati feministák a szegény országok asszonyainak elnyomását elbitorolva akarják magukat áldozatnak beállítani.