Miért nem érdeklik a nyugati feministákat a szegény országok női?

Egy feminista oktatási szakértő élesen bírálja a feminista aktivista írót, amiért egy kalap alá veszi a világ különböző részein és egészen eltérő társadalmi helyzetben élő nők problémáit – írja a Metazin.

A bírálat általában is bűnösnek találja a nyugati elithez tartozó feministákat abban, hogy a szegény országok asszonyainak elnyomását elbitorolva akarják magukat áldozatnak beállítani.

„Ha a teljesen különböző körülmények között élő nőket egy osztályként kezeljük, akkor elfedjük az őket elválasztó különbségeket. Ami lehetőséget teremt a drága egyetemet végzett nők, köztük Caroline Criado Perez számára, hogy saját céljaikra használják más nők elnyomását”

– olvassuk a Spiked magazinban Joanna Williams feminista oktatási szakértő eszmefuttatását Caroline Criado Perez feminista aktivista Láthatatlan nők című, 2019-ben megjelent könyve kapcsán.

Criado Perez azt igyekszik bemutatni, milyen hátrányok sújtják a nőket világszerte. A szerzőt elsősorban nem a törvények által szentesített megkülönböztetés, az erőszak és a diszkrimináció kérdései érdeklik, hanem a nőket a mindennapi életben érő hátrányok, amelyek abból fakadnak, hogy a világot továbbra is a férfiakat előnyben részesítő, ám gyakran észrevétlen normák uralják ott is, ahol az egyenjogúság névleg megvalósult. Criado Perez nemcsak a beosztás- és fizetésbeli különbségeket tárgyalja, hanem kimutatja, hogy a férfikéz méretére tervezett mobiltelefonok kényelmetlenek a nőknek, és nem hagyja szó nélkül azt sem, hogy a légkondicionálókat általában a férfiak alacsonyabb testhőmérsékletéhez igazítva programozzák.

Kitér arra is, hogy statisztikák szerint a nőket kevésbé védik a gépkocsik védelmi rendszerei, aminek szerinte az az oka, hogy a tesztelés során használt próbababák férfiakat imitálnak. Adatokkal támasztja alá, hogy a természeti katasztrófák áldozatai között több a nő, és ezt szintén a nemek közötti társadalmi egyenlőtlenségből vezeti le.

A teljes cikk itt olvasható.

Hollandiában az iszlámot népszerűsítik nőnap alkalmából

Amszterdam utcáinak reklámfelületein az iszlámot népszerűsítik nőnap alkalmából.