Klímapolitikai stratégia született az amerikai pénzügyminisztériumban

Egyeztetett klímapolitikai stratégiát, klímaközpont létrehozását, és  klímaügyi tanácsos kinevezését jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn. A tárca sajtóközleménye hangsúlyozta, hogy a klímapolitikai stratégia az amerikai pénzügyminisztérium támogatásával igyekszik befolyásolni az amerikai és nemzetközi klímapolitikai döntéseket. Ennek érdekében a tárca latba veti pénzeszközeit.

A minisztérium  leszögezte, hogy a klímavédelmi intézkedésekkel a gazdaság erős és fenntartható növekedési pályára állítható, összhangban az amerikai kormányzat nettó zéró kibocsátási törekvéseivel.

A klímaügyi stratégia végrehajtása érdekében a tárca olyan, klímaváltozáshoz kapcsolódó szakpolitikai területeken fog cselekedni, mint a klímaváltozás pénzügyei, a klímaváltozáshoz kapcsolódó gazdaság- és adópolitika, valamint a mindezzel összefüggő pénzügyi kockázatok.

A stratégia részeként a tárca létrehozott  új klímaközpontot, vagy más szóval: klímahubot is, továbbá klímaügyi tanácsost is kinevezett. A tanácsos a klímaváltozás kezeléséhez kapcsolódó számtalan minisztériumi erőfeszítést koordinálja és irányítja majd.

A klímaközpont vagy hub fogja koordinálni a klímaváltozáshoz kapcsolódó eddigi tevékenységeket, felhasználva a minisztérium különböző részlegeinek eszközeit és korábbi tapasztalatait.

Az amerikai kormányzat első klímaügyi tanácsosává John E. Mortont, a klímaváltozási pénzügyi terület elismert szakemberét nevezték ki. Morton korábban a feltörekvő piacok, befektetési pénzügyek, valamint a gazdaságpolitika és környezetvédelmi politika területein szerzett több évtizedes tapasztalatokat, az Obama-adminisztráció idején a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának energiáért és klímaváltozásért felelős rangidős igazgatója volt, aki a kormányzat nemzetközi energiaügyi és klímaváltozási politikájának és stratégiájának koordinációjáért felelt. Feladata most a többi között az lesz, hogy elősegítse az amerikai és külföldi, zéró szénkibocsátású gazdaság finanszírozását.

Greta Thunberg beszólt Joe Bidennek klímapolitikája miatt

A 18 éves svéd környezetvédelmi aktivista szerint Joe Biden “figyelmen kívül hagyja a tudományt”.