Két volt demokrata elnökjelölt akarja korlátozni az Izraelnek nyújtott amerikai segélyt

Bernie Sanders és Elizabeth Warren progresszív demokrata párti törvényhozók a radikálisan baloldali J Street konferencián azt kérik Izraeltől, hogy segítsen beoltani a palesztinokat, szerintük ugyanis a külföldi segítség nem használható a „palesztin jogokat sértő” politika előmozdítására — írja a Times of Israel.

Prominens szenátorok, Bernie Sanders és Elizabeth Warren egyaránt arra használták a J Street baloldali lobbi országos konferenciáján tartott hétfői beszédjüket, hogy nevesítsék az Egyesült Államok Izraelnek címzett támogatása szabályozását. Kijelentették, hogy nem megengedhető, hogy Ciszjordánia partjainál az izraeli politikák kárt tegyenek a kétoldali megállapodás kilátásaiban.

Úgy tűnt, hogy az legbaloldalibbnak mondható demokraták álláspontjai elmozdulnak az Izraelnek nyújtott segély „feltételekhez kötésétől” annak „korlátozása” felé.

Az előbbi kifejezést több jelölt használta a közelmúltbeli amerikai elnökválasztási kampány során, köztük Sanders és Warren – ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok által 10 év alatt vállalt 3,8 milliárd dolláros támogatás egy részét vagy egészét valószínűleg vissza kívánják tartani az izraeli kormány intézkedéseitől függően.

A segélyek „korlátozásáról” beszélve a progresszív demokraták a J Street támogatásával nem a már elfogadott támogatások összegének korlátozására szólítanak fel, hanem inkább annak ellenőrzésére törekednek, hogy hogyan lehet, és nem lehet felhasználni azokat.

„Ha komolyan gondoljuk a településbővítés visszaszorítását, és segítünk a feleket a két-állami megoldás felé mozdítani, akkor felelőtlenség lenne nem figyelembe venni az összes rendelkezésünkre álló eszközt”

– mondta Warren a J Streetnek az előre rögzített hozzászólásokban a baloldali, Izrael-párti lobbi virtuális konferenciájának második napján.

„Az egyik a katonai segélyek használatának korlátozása volna a megszállt területeken. Azzal, hogy továbbra is korlátozás nélkül nyújtunk katonai segítséget, nem ösztönözzük Izraelt pályája kiigazítására” – tette hozzá.

A republikánus Zsidó Bizottságot felháborították Warren megjegyzései „undorítónak” nevezve őket.

„Warren szenátor azt javasolja, hogy az Egyesült Államok gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy tegyen engedményeket a palesztinok számára, miközben a Palesztin Hatóság elítéli Izrael létét, mindenütt erőszakot indít Izrael és zsidók ellen. Folytatja a »Fizess a gyilkosoknak, a terroristáknak és családjaiknak« kampányt, ez undorító”- mondta Matt Brooks, az RJC ügyvezető igazgatója.

Sanders a maga részéről, kiállva az Egyesült Államok mellett kijelentette, hogy segítségét befolyásként is használhatja.

„Határozottan hiszem, hogy nyitottnak kell lennünk arra is, hogy valódi nyomást gyakoroljunk, ideértve az amerikai segélyek korlátozását is, válaszul mindkét fél olyan lépéseire, amelyek aláássák a béke esélyeit” – mondta.

„Az igazság az, hogy az Egyesült Államok hatalmas katonai segítséget nyújt Izraelnek. Emellett bizonyos humanitárius és gazdasági segítséget is nyújt a palesztinoknak. Teljesen helyénvaló, hogy az Egyesült Államok megszabja, mire lehet, és mire nem szabad felhasználni a segélyt ”

érvelt Sanders.

„Az Izraelnek nyújtott segítség tekintetében – véleményem szerint – az amerikai emberek nem akarják látni, hogy a pénzt olyan politikák támogatására használják fel, amelyek megsértik az emberi jogokat és a palesztin embereket másodrendű emberekként kezelik”

– tette hozzá.

Sanders ragaszkodott ahhoz, hogy a stratégia nem arról szól, hogy „egyetlen országot különítsen el”, hanem „kiegyenlített módon cselekszik” az amerikai értékek előmozdítása érdekében a régióban.

Warren kihasználta az alkalmat, hogy megrendszabályozza Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbás Palesztin Hatóság elnökét is.

Netanjahu kapcsán azt mondta, hogy

„ha a régóta megbízott miniszterelnök kudarcot vall a kormányalakításban, akkor a vele szemben álló [Knesszetben lévő] többségnek el kell döntenie, hogyan tovább. Folytatják-e a harcot egymás között, és közben támogatnak egy korrupt vezetőt, aki saját érdekeit helyezi előtérbe országa érdekeivel szemben? Vagy összefognak, hogy megkezdjék a korrupció kiirtásának és a jogállamiság helyreállításának nehéz feladatát?”

– kérdezte.

Ami a palesztin vezetést illeti, Warren azt mondta, hogy „Ciszjordániát korrupt és egyre inkább autoriter vezetés irányítja Abbas elnök alatt”, míg Gázát a „Hamász – egy terrorista szervezet, amely még nem mondott le az erőszakról”.

Warren és Sanders egyaránt felszólította Izraelt, hogy tegyen többet a palesztinok oltásának biztosítása érdekében.

„Ciszjordániában a zsidó telepesek oltást kapnak, miközben kevés palesztin fér hozzá életmentő vakcinához”

– mondta Warren.

Míg Izrael világelső volt polgárainak oltása terén, Ciszjordániában és Gázában a palesztinok alaposan lemaradtak. Eddig csak mintegy 3,44 százalékuk kapott koronavírus-vakcinát, a készletek gyorsan kimerültek a Gázai övezetben.

A palesztinok 72 ezer adag Astra Zeneca koronavírus vakcinát kaptak hétfőn a nemzetközi COVAX kezdeményezés révén. Azonban még ezen adag szállításával is a palesztinok továbbra is messze vannak az népességük COVID-mentességétől. Ramallah körülbelül 196 200 adagot kapott különböző forrásokból, jóval kevesebbet, mint amennyi a Ciszjordániában élő közel 3 millió palesztin beoltásához szükséges.

Izrael 105 000 ciszjordániai palesztint oltott be, akiknek engedélyük van Izraelben és a településeken való munkavégzésre. Több ezer saját adagot is juttatott a palesztin tisztviselőknek és az egészségügyi dolgozóknak.

Mindazonáltal a zsidó államot bírálat érte, amiért nem oltották be a palesztinokat, akik közül sokan izraeli katonai fennhatóság alatt élnek. Az emberi jogi csoportok szerint a nemzetközi jog előírja Izraelnek, mint megszálló hatalomnak a palesztinok oltásokkal való ellátását.

Izrael elutasítja azt a narratívát, miszerint palesztin területeket foglal el, Ciszjordániát „vitatottnak” tekintve. Az izraeli tisztviselők rámutattak az Izrael és a palesztinok közötti oslói egyezményekre is, amelyek az egészségügyi ellátás felelősségét a Palesztin Hatóságra ruházzák. A megállapodás ugyanakkor kimondja azt is, hogy a feleknek együtt kell működniük ilyen kérdésekben.

Míg Sanders és Warren általában meleg fogadtatásban részesül a J Street konferenciáin, nem világos, hogy az Izraellel szembeni kritikusabb megközelítésük mennyire népszerű a Demokrata Pártban.

Joe Biden amerikai elnök szintén támogatja a két-állami megoldást, és már cselekedett is az elődje, Donald Trump által megnyirbált palesztinok támogatásának helyreállítása érdekében, jelöltként azonban visszaszorította a J Street és mások erőfeszítéseit, ahogy az Izraellel szemben kritikusabb nyelvet meghonosítsa a párt platformján.

Mahmúd Abbász is felszólal a J Street konferenciáján

A progresszív zsidó szervezet visszatérne az Obama-éra palesztin-politikájához.