Deutsch Róbert: tárgyalóasztalhoz szeretnénk ülni az örökjáradék újraelosztásának ügyében

A Neokohn főszerkesztője

 

Az M1 Híradó tegnap esti adásában megszólította a Mazsihisz ellen a jeruzsálemi Főrabbinátuson keresetet beadó MAOIH elnökét, Deutsch Róbertet, illetve az EMIH vezetőjét, Köves Slomót. Heisler András, a Mazsihisz elnöke példátlannak nevezte, hogy „külföldi bíróságon” tárgyalják az ügyet.

Deutsch Róbert elmondta, hogy az örökjáradék igazságtalan elosztása is hozzájárult ahhoz, hogy a MAOIH forráshiányban szenved.

Az ortodoxok elnöke azt is elmondta, hogy azért fordultak az izraeli rabbinátus bíróságához, mert megkeresésükre a Mazsihisz nem reagált érdemben.

„Bízom benne, hogy ezzel a lépéssel arra kényszeríthetjük a Mazsihiszt, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk és egy mindenki számára fair megoldást érjünk el”

– fogalmazott Deutsch Róbert.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a MAOIH és az EMIH közös lépését „megdöbbentőnek”, „etikátlannak” és „szakmailag teljesen indokolatlannak” nevezte.

Heisler felhívta a figyelmet arra, hogy a három hitközség által kilenc éve kötött megállapodást „a kormány jóváhagyta és egy kormányrendeletben rögzítette”, ezért szerinte „ezt az ügyet nem szabad külföldi bíróság elé vinni”.

„Egészen elképesztő, hogy egy külföldi bíróság kezébe akarnak adni egy, a Magyar Kormány által jóváhagyott megállapodást”

– fogalmazott a Mazsihisz elnöke.

„Ha a Mazsihisz magát zsidó egyházként definiálja, akkor nem lehet kérdés, hogy a vallási bíróság döntését magára kötelező érvényűnek kell tekintse”

– reagált Heisler megdöbbenésére Köves Slomó, az EMIh vezető rabbija.

Köves rabbi szerint az örökjáradék elosztása a zsidó vallási közösségek ügye, ezért természetes, hogy ahogy más vitás ügyet, ezt is egyházi bíróság előtt, Jeruzsálemben próbálják rendezni.

Mivel az örökjáradékból az egyházak hitéletét kell finanszírozni, aránytalan a felosztás:

„Ha a hitéleti szolgáltatásokat nézzük, akkor például látható, hogy az EMIH-nek több rabbija dolgozik, mint a Mazsihisznek” – mondta Köves Slomó, hozzátéve, hogy intézményből is többet működtetnek a tradicionális hitközségeknek, mint a Mazsihisz.

Az elmúlt több, mint 20 évben örökjáradékként a kormánytól kapott mintegy 30 milliárd forintból 27 milliárdot a Mazsihisz kapott.

Köves Slomó: Az örökjáradék felosztása egyáltalán nem tükrözi a Mazsihisz által végzett munkát

Az EMIH vezető rabbija az M1 Híradójában beszélt a Mazsihisz elleni perről.