Baloldali zsidó szervezet rendezvényen kért segítséget Abbász a palesztin-amerikai kapcsolatok helyreállításában

Matt Brooks, a Republikánus Zsidó Koalíció ügyvezető igazgatója bírálta a demokratákat, akik egy színpadra álltak Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével, holokauszt tagadónak és a terrorizmus támogatójának nevezve őt — írja a Jewish News Syndicate.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője vasárnap a J Street nevű szélsőbaloldali lobbicsoport virtuális éves országos konferenciáján előre rögzített videóban beszélt az Egyesült Államokkal való kapcsolatok erősítéséről.

Abbász elmondta, hogy a Palesztin Hatóság és az Egyesült Államok közötti kapcsolatot Donald Trump volt elnök kormányzása alatt szakították meg, miután 2017 decemberében Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerték el, és hat hónappal később, 2018 májusában az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe költöztették, majd a palesztinok számára nyújtott támogatást beszüntették.

Abbász a szervezet segítségét kérte „az összes olyan törvény hatályon kívül helyezéséhez, amely elzárja az utat a palesztin-amerikai kapcsolatok fejlesztése előtt”.

Abbász szerint a legfontosabb kapcsolódási pont a Palesztin Felszabadítási Szervezet és szövetségeseinek felvétele az 1987-es terrorizmusellenes törvénybe, terrorista csoportoknak tekintve őket.

Szerinte ez a megjelölés már nem releváns, mivel Izrael a Palesztin Felszabadítási Szervezetet a palesztin nép törvényes képviselőjeként ismerte el az 1993-as oslói egyezményben. Azt is megígérte, hogy megszünteti az akadályokat a palesztin oldalon, de nem részletezte, hogy melyeket.

A Palesztin Hatóságot régóta bírálják a terrorizmus ösztönzéséért azáltal, hogy az izraeliek ellen terrorcselekmények miatt bebörtönzött vagy meggyilkolt palesztin családok számára ösztöndíjat fizetnek. A Taylor Force Act megtiltja az Egyesült Államok számára, hogy bizonyos humanitárius kivételekkel segítséget nyújtson a Palesztin Hatóságnak, ha továbbra is biztosítják a terroristák támogatását.

Abbász megerősítette, hogy támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását, amely az 1967 előtti határokon alapszik, és Kelet-Jeruzsálemet teszi meg a palesztin fővárossá.

Ez a főváros szerinte „nyitott város lesz a három monoteista vallás minden hívője és követője számára”.

Abbász üzenetét a J Street megismételte aznap küldött tweetjében.

A Republikánus Zsidó Koalíció ügyvezető igazgatója, Matt Brooks hétfőn az adományozóknak küldött e-mailben bírálta, hogy a konferencia lehetőséget adott Abbásznak a megszólalásra. Levelében Brooks Abbászt holokauszt-tagadónak és a terrorizmus finanszírozójának nevezte.

„Ez nem volt hatalmas meglepetés, mivel mindig is tudtuk, hogy a J Street Izrael-ellenes” – mondta Brooks az e-mailben. „Ami nem volt meglepő, az a résztvevő demokraták száma volt, akik nem voltak hajlandók rendre utasítani Abbászt szélsőségessége és az izraeli és amerikai zsidók elleni erőszakos uszítás miatt.”

Brooks megjegyezte, hogy olyan prominens demokraták, mint Nancy Pelosi (D-Kalifornia) házelnök, Chuck Schumer (D-N.Y.) szenátusi többségi vezető és Raphael Warnock szenátor (D-Ga.) is szót kaptak az online konferencián, melyen az Amerikai Zsidó Demokratikus Tanács vezérigazgatója, Halie Soifer is részt vett.

„A közelmúltban Joe Biden amerikai elnök Abbász oldalára állva folytatta a Palesztin Hatóság támogatását, több forrást szabadítva fel Abbász számára a terrorizmusra fordított összegekből. Így nem volt meglepő, hogy a demokraták megosztották a színpadot Abbásszal”

– írta Brooks, hozzátéve, hogy szerinte

„Túlságosan félnek szavazóiktól, és őszintén szólva nem világos, hogy bármilyen problémájuk is volna azzal, amit Abbász képvisel.”

A J Street a közelmúltban azt is jelezte, hogy támogatja az amerikai képviselőházban nemrég benyújtott törvényjavaslatot, amelynek elfogadása esetén az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás feltétele lenne, hogy az adó-dollárok ne járuljanak hozzá a palesztinok elleni állítólagos polgárjogi és emberi jogi visszaélésekhez.

Az „Izraeli katonai megszállási törvény szerint élő palesztin gyermekek és családok emberi jogainak védelme” című törvényjavaslatot Betty McCollum (R-Minn.) Amerikai képviselő terjesztette elő április 15-én.

A tweetek között az AIPAC ellenezte a törvényjavaslatot, „szükségtelennek és feleslegesnek” nevezve azt, hogy az Izraelnek szánt pénzügyi támogatást már csak legitim önvédelemre és belső biztonsági célokra lehessen felhasználni.

Két volt demokrata elnökjelölt akarja korlátozni az Izraelnek nyújtott amerikai segélyt

Bernie Sanders és Elizabeth Warren minden korábbinál Izrael-kritikusabb hangot ütött meg a szélsőbaloldali J Street konferencián.