Új törvénnyel állítaná meg Netanjahut Izrael egyik elnökjelöltje

Shimon Shetreet megválasztása esetén két ciklusra korlátozná a miniszterelnökök idejét – írja a Jerusalem Post.

Túl késő Benjamin Netanjahu számára, hogy saját javára módosítson a választási feltételeken – többek között erről beszélt egy vasárnapi interjúban Shimon Shetreet, neves izraeli jogtudós, aki maga is versenybe szállt az elnöki székért.

A Likud tagjai korábban beszéltek arról, hogy Netanjahu abban az esetben indulna újra a következő választáson, ha a titkos választás helyett nyíltra tudná módosítani a Kneszet szabályait. Shetreet szerint azonban Netanjahu elkésett azzal, hogy jelentős változásokat érjen el ebben a választási kampányban, ami gyakorlatilag április 9-én kezdetét vette – Reueven Rivlin jelenlegi elnök leköszönése előtt három hónappal.

Az izraeli választás pontos időpontját Jariv Levin, a Kneszet házelnöke és helyettese fogja bejelenteni, noha utóbbi személye még kérdéses. A kihirdetésnek legalább három héttel a szavazás előtt meg kell történnie, és arra legkésőbb június 9-ig sort kell keríteni. A jelölteknek legalább 10 parlamenti képviselő támogatását kell magukénak tudni, hogy indulhassanak a hatalomért.

Shetreet július óta tárgyal a Kneszet képviselőivel, akik részéről kellő támogatásra számít. „A személyes találkozók alapján jó érzések vannak bennem az esélyeimet illetően” – árulta el a marokkói születésű férfi, aki egy tibériászi menekülttáborban nőtt fel, majd jelentős szaktekintéllyé vált Izraelben. Tinédzserként megnyerte a Bibliai Kvízt, majd jogból doktorált a Chicagói Egyetemen, és Cambridge-ben is tanított. Bár mára nyugdíjas korba lépett, még mindig tanít a jeruzsálemi Héber Egyetemen, és hamarosan megjelenik 26. és 27. könyve is.

1992 és 1996 között az izraeli Munkapárt képviselőjeként szolgált, majd Jeruzsálem polgármestereként is tevékenykedett.
Elmondása szerint elnökként arra törekedne, hogy Izraelt visszavezesse az alapítóatyák örökségéhez – a vallás és állam, valamint a diaszpóra és gazdaság kérdéseiben. Továbbá tervei között szerepel a választási rendszer reformja, és a miniszterelnöki posztok két ciklusra való korlátozása is.

Akár elnök is lehetne Netanjahuból – állítja egy likudos képviselő

A névtelen politikus a The Jerusalem Postnak nyilatkozott a részletekről.