Akár elnök is lehetne Netanjahuból – állítja egy likudos képviselő

A névtelen politikus a The Jerusalem Postnak nyilatkozott a részletekről.

Az izraeli Kneszet képviselői kedden teszik le esküjüket, és többségük támogatná az elnöki székért megküzdő Benjamin Netanjahut – erről közölt információkat egy névtelen Likudos vezető vasárnap.

A törvények szerint a következő választást április 9. és június 9. között kell megtartani Izraelben, mielőtt lejárna a regnáló Reuven Rivlin elnök hétéves ciklusa. A hivatalos időpontot Yariv Levin Kneszet-szóvivő fogja bejelenteni.

Az izraeli lap forrása szerint az újonnan felálló Kneszet többsége arra is hajlandó lesz, hogy törvénymódosítást fogadjon el, és a titkos szavazás helyett nyilvános történjen – ami jelentősen kedvező fordulatot hozna Netanjahu számára.

Mindeközben a lap elemzése szerint Netanjahu távozása a Likud éléről magában rejtené annak a lehetőségét, hogy egy stabil jobb-közép koalíció épüljön fel az évek óta tartó politikai patthelyzetben. A vezető háttérbe vonulása esetén pártja előválasztást tartana.

Gideon Szaár, az Új Remény nevű párt vezetője korábban bejelentést is tett arról, hogy sosem lesz hajlandó Netanjahu mögé állni, ám múlt héten mégis felvetette az együttműködés lehetőségét – feltéve, ha más veszi át a Likud vezető székét. Többek között Israel Katz pénzügyminiszter, Yuli Edelstein egészségügyi miniszter, valamint Nir Barkat képviselő nevét is az üdvözlendő partnerek között említette egy új politikai éra esetére.

Benjamin Netanjahu nevét illetően szintén kulcskérdés, hogy a korrupciós vádak miatti eljárások fényében valóban indulhat-e majd a székért.

A jelenlegi elnök leköszönése után Avichai Mandelblit legfőbb ügyész dönthet arról, hogy Levin ügyvivő elnök lehet-e majd.

Szintén izgalmas felvetés, hogy mi történhet abban az esetben, ha Levin kegyelmet ad Netanjahunak, amennyiben létrejön egy olyan vádmegállapodás, amelyben a Likud vezetőjét bűnügyi vádak alapján ítélik el.

Izrael történelmében mindeddig csak Simon Peresz töltött be miniszterelnöki és elnöki tisztséget egyszerre.

A posztra várhatóan szintén jelentkezni fognak a Munkapárt egykori vezetői, Jichák Herzog mellett Amir Perec és Simon Sheetrit, továbbá Jehuda Glick, a Likud képviselője, és feltételezhetően az Izrael-díjas Miriam Perec, valamint Jehoram Gaon izraeli énekes is.

Bennett és Netanjahu egy közös koalíció létrehozásáról tárgyalt

A hírek szerint Bennett saját magát szeretné ajánlani miniszterelnöknek.