Bennett és Netanjahu egy közös koalíció létrehozásáról tárgyalt

A hírek szerint Bennett saját magát szeretné ajánlani miniszterelnöknek. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök péntek délután fogadta irodájában a Jamina elnökét, Naftali Bennettet – számolt be az Ujkelet.live

Egy célunk van: a lehető leggyorsabban megalakítani egy jó és stabil kormányt, amely gondoskodni fog Izrael Állam állampolgárairól – mondta Bennett az újságíróknak a miniszterelnöki hivatalban.

A találkozó közel három óra hosszú volt, amely után Bennett szóvivője a következő nyilatkozatot adta ki:

A megbeszélésen egy stabil kormány mielőbbi felállításának szükségességére és ennek különféle lehetőségeire koncentráltak, tekintettel a fennálló politikai realitásra. A két fél megállapodott abban, hogy folytatják párbeszédüket, miközben szoros kapcsolatban maradnak.”

Szombat este Bennett a tervek szerint találkozik a Jes Atid vezetőjével, Jáir Lapiddal is.

Jaminához közel álló források csütörtökön azt mondták a médiának, hogy Bennett nem fogja sem Lapidot és valószínűleg Netanjahut sem a miniszerelnöki posztra ajánlani hétfőn Reuven Rivlin elnöknél.

Becslések szerint saját magát fogja ajánlani, és jelenleg egy olyan koalíció létrehozásának lehetőségét vizsgálja, amelybe jobb- és baloldal pártok is helyet kapnak, mivel a Netanjahu által vezetett tömbnek nincs 61 támogatója a jelenlegi Kneszetben.

Lapid a maga részéről megkísérli meggyőzni Bennettet, hogy csatlakozzon a Netanjahu ellenes blokkhoz, amely magában foglalja azokat a pártokat, amelyek nem hajlandóak Netanjahu által vezetett koalícióhoz csatlakozni.

Bár több riport is megjelent arról, hogy Lapid kész felajánlani Bennettnek a miniszterelnöki poszt megosztását úgy, hogy Bennett legyen az első a sorban, a Jamina hivatalos megkeresést ez ügyben állítólag még nem kapott.

Közben Netanjahu lehetséges arab koalíciója is egyre bizonytalanabb miután a Vallásos Cionisták kijelentették, hogy nem hajlandóak egy kormányba ülni az arabokkal. Ez azt jelenti, hogy ha a Jamina beállna a Likud mögé, még akkor is 5 szék hiányzik a többséghez – írja a Jerusalem Post. 

A Ra’am párt vezetője csütörtökön héberül tartott beszédet, amelyben egymás meghallgatásáról beszélt, de nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy kihez szeretne csatlakozni.

Az is felmerült lehetséges opcióként, hogy Netanjahu megpróbál elhalászni képviselőket Ganz pártjából, valamint az Új Reményből, azonban egyelőre senki nem állt át.

Akár jobboldali kormány is formálódhatna a Likud nélkül

Kicsi az esély rá, de nem lehetetlen, hogy megvalósuljon Netanjahu rémálma.