Akár jobboldali kormány is formálódhatna a Likud nélkül

Benjamin Netanjahu rémálma valósulna meg, ha a a jobboldali pártok összefogásából kihagynák a Likudot. Erre kevés esély van, de nem lehetetlen – írja az Arutz7.

Amennyiben az ultraortodox pártok mégis felmondják a miniszterelnöknek tett hűségüket, összeállnak a vallásos cionistákkal, a Bennett vezette Jáminával és Ganz Kék-Fehér párjával, akár többséget is szerezhetnek, különösen, ha a Netanjahu-ellenes koalícióba Jáir Lapid is csatlakozik.

Ha mindez megvalósulna, még Lapid jelenléte ellenére sem lehetne az ilyen módon felálló kormányt baloldalinak nevezni.

„Ha Bennett csatlakozik, meglesz a többségünk” – mondta Netanjahu az izraeli 12-es hírcsatornának adott interjújában.

A miniszterelnökhöz közeli források szerint többen javasolták Netanjahunak, hogy hagyjon fel miniszterelnöki ambícióival és inkább az államelnöki székért szálljon harcba, azonban Netanjahu erről hallani sem akar.

A Netanjahu-ellenes blokk közel sem tűnik egységesnek. Naftali Bennett és Gideon Száár sincsenek meggyőződve arról, hogy Jáir Lápid olyan lépéseket tesz, amelyek azt mutatják, hogy zsebében érzi a Jáminá és az Új Remény pártok támogatását is.

Eközben Mose Gafni, az Egyesült Tóra Judaizmus harédi párt elnöke haragszik Netanjahu miniszterelnökre, amiért az nem hajlandó együttműködni a Manszúr Abbassz vezette arab párttal

Gafni szerint „Natanjahu, most megeszi amit főzött. Ő építette fel Szmotricsot, aki emiatt a végső szót mondja ki a koalíciós alkukban.”

Mindeközben öt-hat Egyesült Arab Lista párti képviselő Lapid miniszterelnöki jelölését támogatná, azonban Manszúr Abbász Netanjahut preferálja Lapiddal szemben.

Összefognak a kevesek? Helyezkednek a Netanjahu-ellenes pártok vezetői

Ganz szívesen formálna koalíciót Netanjahu ellen.