A dánok elkezdték hazatoloncolni a szír menekülteket

Nullára csökkentené a menedékkérők számát Dánia – írja az Index alapján a Mandiner.

Koppenhága szerint a szír főváros immár biztonságos, ezért hazatoloncolná a menekülteket. Hozzátették: a dán hatóságok tavaly nyáron már biztonságosnak minősítették Szíria fővárosát, és ezt követően szírek százaitól vonták meg dán tartózkodási engedélyüket – vagy csak nem hosszabbították meg. Dánia az egyetlen európai ország, amely visszavonja a szírek tartózkodási engedélyét, írják. Hangsúlyozzák: a határozat „visszafordíthatatlan”, nem lehet ellene fellebbezni.

Nem csupán az emberi jogi szervezetek kérdőjelezik meg Mette Frederiksen miniszterelnök álláspontját, aki nullára csökkentené a menedékkérők számát Dániában. A kisebbségi, szociáldemokrata kormányát gyakran támogató baloldali pártok is tiltakoznak a beharangozott intézkedések ellen. „Szívtelennek és könyörtelennek” nevezte a diákok kitoloncolását a Radikale Venstre, vagyis a Szociál-Liberális Párt szóvivője. Miután Dánia és Aszad rendszere között megszűnt a kapcsolat, a menekülteket nem lehet kitoloncolni – hangoztatják a baloldali pártok. A portál azt írja, hogy azokat a szíreket,

akiknek lejárt a tartózkodási engedélye, vagy nem hagyják el önként Dániát, deportáló táborokba zárják.

A teljes cikk itt olvasható.

A nyílt határok felé halad az új, szocdem Dánia?

A baloldal diadalmaskodott a dán választásokon, ám ez közel sem jelenti azt, hogy az ország migrációs politikája enyhülne — mondta lapunknak Dúró József politológus.

Címlapképünk illusztráció.