Húszéves megállapodást kötött Görögország Izraellel katonai pilótái kiképzéséről

Húsz évre szóló, jelentős üzletet kötött Izraellel a görög légierő a görög hadsereg pilótáinak kiképzéséről, ami erősíti a két ország biztonsági, gazdasági és politikai kapcsolatait – jelentette a Walla című hírportál vasárnap.

Az 5,4 milliárd sékeles (közel ötszáz milliárd forintos) megállapodás értelmében az izraeli ELbit Systems nevű vállalat nemzetközi pilótakiképző központot hoz létre és üzemeltet Görögországban a következő húsz évben.

Az erről szóló, a két ország közötti eddigi legnagyobb értékű katonai közbeszerzési megállapodást pénteken írták alá Athénban, izraeli részről Jaír Kolesz, a védelmi minisztérium exporttámogatási részlegének vezetője.

Az Elbit Systems a görög légierő számára az izraeli légierő repülőiskolájának mintájára fogja kiépíteni az új, nemzetközi kiképzőközpontot. Az izraeli cég új M-346 kiképző repülőgépeket biztosít, húsz éven át felügyeli a több tucat M-346-os és T-6-os kiképző repülőgépből álló teljes rendszert, szimulátorokat és földi kiképző állomásokat állít fel, valamint irányító rendszereket teremt a kiképzés hatékony irányításához és a logisztikai feladatokhoz.

„Az együttműködési megállapodás elmélyíti a két ország biztonsági, gazdasági és politikai partnerségét. Az egyezmény az izraeli ipar kiválóságán, valamint a Görögország és Izrael védelmi ipara között az évek során kialakított szoros kapcsolatokon nyugszik”

– mondta Beni Ganz védelmi miniszter az üzletről.

Az egyezményt azt követően jelentették be, hogy pénteken Cipruson az országaik közötti együttműködés elmélyítéséről tárgyalt az Egyesült Arab Emírségek, Görögország, Ciprus és Izrael külügyminisztere.

Az „izraeli csodaszert” teszteli Görögország

A görög miniszterelnök elmondta: örül, hogy részt vehet egy olyan gyógyszer tesztelésében, ami a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette.