Az „izraeli csodaszert” teszteli Görögország

Görögország legnagyobb kórháza is részt vesz az izraeli fejlesztésű koronavírus-gyógyszer tesztelésében. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn találkozott Benjamin Netanjahuval, aki egy fiola gyógyszerrel jelent meg. Netanjahu korábban találkozott Nadir Arber professzorral is, aki kifejlesztette az EXO-CD24 nevű gyógyszert – írja a The Jerusalem Post.

Micotákisz elmondta: örül, hogy részt vehet egy olyan gyógyszer tesztelésében, ami a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette.

A tel-avivi Ichilov kórház pénteken közölte, hogy 30 betegen tesztelték a szert, és közülük 29-en három-öt napon belül meggyógyultak. Sok koronavírusos haláleset a citokinvihar miatt történik, ami azt jelenti, hogy a szervezet az egészséges sejteket is elpusztítja. Az EXO-CD24 a CD24 nevű fehérje segítségével segít lehűteni a citokinvihart.

Az izraeli és görög turisztikai miniszterek abban is megállapodtak, hogy az oltáson átesett emberek számára lehetővé teszik az utazást a két ország között. Micotákisz elmondta:

kiáll a digitális vakcinaútlevél mellett az EU-ban, és ezt a többi ország számára is lehetővé kell tenni. A görög kormányfő méltatta Izrael oltókampányát, és elmondta, szívesen látja az izraeli turistákat az országban.

Micotákisz és a görög külügyminiszter, Nikosz Dendiász többször is Izraelbe látogatott tavaly, és Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter is járt Athénban. Dendiász és Askenázi szintén találkoztak hétfőn.

A két ország egy vadászpilóta-képző intézményről is megállapodott, amit a görög Kalamatában építenének fel.

Görögország ezzel egy hasonló szimulátort kapna, mint amilyet az izraeli hadsereg is használ. Az Izrael felől Görögország és Ciprus felé tartó gázvezetékről is szó esett, ami teljes hosszában a világ leghosszabb gázvezetéke lehet.

Micotákisz jelezte: kétségei vannak afelől, hogy Izrael és Törökország rendezni tudná viszonyát, és a görög-izraeli kapcsolatot túl fontosnak nevezte ahhoz, hogy a Törökországgal való viszony befolyásolja. A görög-török viszonylatban nem számít további agresszióra.

„Athén és Jeruzsálem fektették le a nyugati civilizáció alapjait, és most is közös érdekünk a jólét és a biztonság építése” – mondta Netanjahu.

Mengeléhez hasonlították a Pfizer zsidó vezérigazgatóját egy görög lapban

A görög kormány szerint a lap hangvétele a legaljasabb középkori antiszemitizmust idézi.